Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Svetovni dan spanja poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje, namenjen pa je ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poudarja, da je spanje eden od ključnih gradnikov posameznikovega telesne, duševne in socialne blaginje. Vpliva na vsa področja človekovega delovanja in kakovost življenja v vseh starostnih obdobjih.

Raziskave kažejo, da Slovenci spimo premalo. Nacionalna raziskava o vplivu pandemije covida-19 na življenje, ki jo je izvedel NIJZ, kaže, da je 42 odstotkov odraslih prebivalcev med pandemijo med delovnim tednom spalo manj kot sedem ur na noč in tako ni dosegalo priporočil o dolžini spanja. Tudi raziskava med slovenskimi mladostniki je pokazala, da le 54 odstotkov 11-letnikov in 26 odstotkov 13-letnikov med šolskim tednom spi skladno s priporočili, od devet do 11 ur.

Poleg dolžine spanja so pomembni tudi kakovost, primerna časovna umeščenost in reden urnik spanja. O kakovostnem spanju govorimo, kadar zvečer potrebujemo čim krajši čas, da zaspimo, se čez noč čim manjkrat prebujamo, zjutraj pa se večinoma zbudimo sveži in spočiti ter čez dan normalno opravljamo vsakodnevne dejavnosti.

Spanje je po navedbah NIJZ-ja ključni kazalnik splošnega zdravja in dobrega počutja. Blagodejno vpliva na srce in ožilje, na celično obnovo in presnovo, uravnava količino inzulina in glukoze ter vpliva na raven razpoložljive energije in našo telesno pripravljenost.

Spanje je pomembno tudi za normalno delovanje možganov, saj okrepi vrsto možganskih funkcij, so še zapisali na NIJZ-ju in dodali, da urejeno spanje tudi krepi imunski sistem, ne nazadnje pa ima ugoden vpliv tudi na naše duševno zdravje in dobro počutje.

Na najpogostejše vzroke pomanjkanja spanja lahko vplivamo sami, so še opomnili. Če prepoznamo težave s spanjem, lahko strokovno pomoč poiščemo v lekarni ali pri osebnem zdravniku, ki nas lahko napoti tudi v nadaljnjo obravnavo k specialistu.

Poudarili so tudi motnje dihanja v spanju, ki so pogosta motnja spanja in vedno bolj pereča javnozdravstvena težava, za katero po podatkih trpi 150.000 prebivalcev Slovenije.

Spanje pomembno tudi za varnost pri delu

Spanje je izjemnega pomena tudi z vidika varnosti in zdravja pri delu, pa so opozorili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na številnih delovnih mestih, kjer je potrebna visoka stopnja zbranosti, kot so delo s stroji, na višini, z nevarnimi snovmi, v zdravstvu ali prometu, sta namreč spočita telo in um ključna za varno opravljanje dela ter varovanje zdravja in življenja, so sporočili. "Če smo na delovnem mestu neprespani, lahko ogrožamo svoje in zdravje ter življenje vseh, ki si z nami delijo delovno okolje ali vstopajo vanj od zunaj," so dodali.

Spanje je nujno za normalno delovanje možganov