Naprava CT. Foto: BoBo
Naprava CT. Foto: BoBo

Televizija Slovenija je pridobila dokumentacijo, iz katere je razvidno, da se je na javni razpis, ki so ga izvedli v UKC-ju Ljubljana, prijavil le eden od ponudkov medicinske opreme, in sicer Siemens Healthcare.

Na sporne specifikacije je opozorilo podjetje GH Holding, ki, kot so zapisali, že dlje časa neuspešno opozarja na ponavljajočo se prakso prirejanja razpisov za medicinsko opremo. Po izračunih GH Holdinga je ponudbena cena Siemensa 5,9 milijona evrov za šest naprav "naravnost šokantna", saj naj bi bila za več kot 40 odstotkov višja od cene, ki bi ji jo lahko za enakovredno opremo ponudila preostala podjetja.

GH Holding je zadevo predal odvetniški pisarni, vložili so zahtevek za revizijo, obvestili so Računsko sodišče in Komisijo za preprečevanje korupcije. Pričakujejo, da bo podpis pogodbe ustavljen. Svoj dopis je GH Holding naslovil tudi na generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana.

V UKC-ju Ljubljana so potrdili, da je ponudbo oddal Siemens Healthcare, in pojasnili, da so člani razpisne komisije radiološki inženirji iz različnih oddelkov UKC Ljubljana (ortopedske in pediatrične klinike, inštituta za radiologijo, oddelka za žilne bolezni in nevrološke klinike).

"Naprave, ki so predmet javnega naročila, so iztrošene, dotrajane in tehnološko zastarele. Najstarejša naprava, ki bo zamenjana, je iz leta 1998, za dve napravi nam 30. 9. poteče uporabno dovoljenje, stroški popravil so visoki, naprave so zaradi okvar večkrat v nedelovanju, ni več podpore z rezervnimi deli," so odgovorili v UKC-ju Ljubljana.

Zahtevka za ustavitev postopka naročila do zdaj niso prejeli, revizijski zahtevek se nanaša samo na del javnega naročila. "V odprtem postopku javnega naročila smo prejeli ponudbe, ki so v strokovnem in pravnem pregledu, zato UKC v tej fazi nadaljuje postopek."

Že marca je sicer pozornost pritegnil razpis ministrstva za zdravje, ki je ravno tako ustrezal zgolj ponudniku Siemens Healthcare. Razpis so prekinili in z ministrstva odpustili Smiljana Mekicarja, ki je bil pristojen za pripravo razpisa za nakup 16 naprav za magnetno resonanco.