Bakterija je odporna proti vsem antibiotikom. Foto: EPA
Bakterija je odporna proti vsem antibiotikom. Foto: EPA
Indija
"Zdravstveni turizem" v Indijo je zelo priljubljen, a lahko povzroči tudi številne zaplete. Foto: EPA
Superbakterija v Evropi

Bakterija se je razširila v Aziji, predvsem v Indiji in v Pakistanu, v Veliko Britanijo pa so jo prinesli bolniki, ki so jih tam pred kratkim operirali. Odkrili so jo pri 37 Britancih, ki so vsi prišli iz Indije, sicer pa so bakterijo že odkrili tudi v bolnišnicah v ZDA, v Avstraliji, Kanadi, na Nizozemskem in na Švedskem.

Nevarnost za ves svet ali ne?
Strokovnjaki so zaskrbljeni, saj je bakterija oz. genska mutacija, ki so jo poimenovali NDM-1, odporna proti antibiotikom in bi lahko, če se bo širila, postala vsesplošna grožnja zdravju. A so po drugi strani povedali tudi, da so številne bakterije na svetu odporne proti antibiotikom, in čeprav so zaradi okužb že umrli številni ljudje v bolnišnicah po vsem svetu, se nobena izmed njih še ni spremenila v svetovno grožnjo, česar se bojijo ob odkritju vsakega novega primera.

"Vse bakterije so slabe," je za New York Times povedal Martin J. Blaser, vodja ene od newyorških bolnišnic, a dodal: "Je NDM-1 nevarnejša od MRSE (MRSA je sicer bakterija, ki je prav tako odporna na antibiotike, in je težave večinoma povzročala v bolnišnicah, nato pa so jo našli tudi v telovadnicah, zaporih in vrtcih. Občasno so se z njo okužili tudi zdravi ljudje.)? Ne vemo še, prezgodaj je za oceno".

"Zdravljenje okuženih bi bilo lahko težavno"
Bakterija NDM-1 je odporna tudi proti skupini karbapenemov, ki so širokospektralni antibiotiki beta-laktamske skupine, odporni proti beta laktamazam, ki jih običajno uporabljajo kot zadnji izhod, ko vsi drugi antibiotiki zatajijo. Mutacijo gena so našli ob dihalnih in sečnih infekcijah. "Ne bi si želel delati v bolnišnici, kjer se je pojavila bakterija," je povedal William Schaffner, predstojnik katedre za preventivno medicino na univerzi Vanderbilt. "Lahko bi trajalo mesece, preden bi se je znebili, zdravljenje okuženih pacientov pa bi lahko bilo zelo težavno," je še dodal Schaffner.

Alexander J. Kaleen, strokovnjak za odpornost proti antibiotikom, je povedal, da je bakterija NDM-1 le ena izmed številnih bakterij, ki jih preučujejo in jim sledijo. Ob tem je povedal, da so bile pred dobrimi desetimi leti newyorške bolnišnice epicenter infekcij z bakterijo, ki je bila odporna proti antibiotikom, a kljub temu ni izbruhnila v epidemijo. Pojasnil je še, da so bakterije, kot je NDM-1, običajno nevarne le za bolnišnice, saj tam uporabljajo ogromno različnih antibiotikov, pacienti pa imajo občasno oslabljene imunske sisteme in so bolj dovzetni za kakršne koli okužbe.

"Zdravstveni turizem" v Indijo in Pakistan
Študijo, ki je proučevala širjenje bakterije iz Indije in Pakistana v Veliko Britanijo, so v medicinski reviji Lancet objavili v torek. Prve primere so na Otoku zaznali junija in svetovali zdravnikom, naj bodo pozorni na paciente, ki so se zdravili v južni Aziji, največ primerov pa so odkrili v dveh indijskih mestih. "Zdravstveni turizem" v Indijo in Pakistan se je v zadnjih letih zelo razširil, saj indijske bolnišnice za kozmetične posege, zobne storitve in celo presajanje organov računajo veliko manj kot bolnišnice v zahodnem svetu.

Superbakterija v Evropi