Večina pacientov je hospitaliziranih na  Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, zaradi česar so se v UKC-ju odločili za kadrovsko okrepitev. Znotraj UKC Ljubljana bo v torek prerazporejenih na delo na Kliniko za infekcijske bolezni osem specializantov in pet medicinskih sester. Foto: MMC RTV SLO
Večina pacientov je hospitaliziranih na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, zaradi česar so se v UKC-ju odločili za kadrovsko okrepitev. Znotraj UKC Ljubljana bo v torek prerazporejenih na delo na Kliniko za infekcijske bolezni osem specializantov in pet medicinskih sester. Foto: MMC RTV SLO
- z rokami se ne dotikamo oči, nosu ali ust,
- pogosto si umivamo roke s toplo vodo in milom,
- če pri sebi opazimo znake bolezni, ostanemo doma in po telefonu pokličemo zdravnika, da virusa ne širimo med ljudmi,
- izogibamo se tesnim stikom (manj kot en meter) z ljudmi, ki kažejo znake obolenja,
- kašljamo in kihamo v papirnati robec, ki ga takoj odvržemo v smeti in si umijemo roke.
Vir: Inštitut za varovanje zdravja
Gripa
V izogib okužbi je potrebno upoštevanje higienskih priporočil. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, se je cepljenje v zadnjem tednu oktobra začelo za zdravstvene delavce, v začetku novembra pa za kronične bolnike. Glede na Register stranskih pojavov po cepljenju na IVZ-ju, za katerega so zdravniki dolžni poročati o vsakem neželenem učinku po cepljenju, je bilo do 15. novembra prijavljenih 16 takšnih primerov. Gre za pričakovane neželene učinke, in sicer največkrat pojav bolečine na mestu cepljenja in utrujenost, rdečina in oteklina na mestu cepljenja ter zvišana telesna temperatura. V posameznih primerih pa zdravniki poročajo tudi o slabosti, glavobolu in nespečnosti, vendar pa so, kot so še sporočili iz IVZ-ja, vsi neželeni učinki minili v nekaj dneh in brez posledic.

Število okužb z novo gripo narašča, o čemer pričajo tudi zadnji podatki o hospitalizaciji bolnikov. V ljubljanskem UKC-ju so na oddelkih za odrasle hospitalizirani trije pacienti, na otroških oddelkih pa sedem otrok z dokazano novo gripo. Po besedah strokovna direktorice in predsednice kriznega štaba Brigite Drnovšek Olup pa za 10 bolnikov še čakajo na izvide glede okužbe. Pretekli teden je bilo vsak dan na ljubljanski Infekcijski kliniki pregledanih od 60 do 90 pacientov s sumom nove gripe, virus pa je do zdaj zahteval že dve življenji.

Do 13. novembra je bilo v Sloveniji cepljenih 19.364 oseb, od tega 341 otrok mlajših od 10 let. Kot poudarjajo na IVZ-ju številke zajemajo le zdravstvene delavce in kronične bolnike, ker do takrat cepljenje za ostale prebivalce še ni potekalo.

Cepljenje za nosečnice priporočljivo
Na intenzivni terapiji pa je tudi nosečnica, premeščena iz bolnišnice v Slovenj Gradcu. Kot je poudaril predsednik razširjenega strokovnega kolegija za ginekologijo Adolf Lukanovič, virus nove gripe pri nosečnicah poteka v težji obliki in je v višjem odstotku smrten. "Cepivo je za nosečnice varno in učinkovito, ne vpliva na razvoj in zdravje ploda in ni kontraindikacij za doječe matere," zatrjuje Lukanovič in dodaja, da je treba nosečnice zdraviti v prvih 48 urah po pojavu prvih znakov in simptomov.

Vlada je sicer sklenila iz državnih blagovnih rezerv sprostiti 10.000 enot protivirusnega zdravila relenze, ki je indicirano za zdravljenje nove gripe pri določenih skupinah prebivalstva, prav za nosečnice in doječe matere ter za bolnike z ledvičnimi okvarami.

"Cepljenje je najboljša zaščita"
Po zagotavljanju stroke, je cepljenje proti virusu nove gripe najboljša zaščita, k čemer v UKC Ljubljana pozivajo tudi zaposlene. Po podatkih koordinatorke za cepljenje se je do petka cepilo več kot 1.500 zaposlenih, cepljenje pa nadaljujejo. Od zdaj je brez predhodnega naročanja mogoče tudi v vseh devetih območnih zavodih za zdravstveno varstvo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Murski Soboti, Ravnah na Koroškem, Kopru, Novi Gorici in Novem mestu.

Seznam cepilnih centrov s podatki o delovnem času lahko preverite tukaj.

- z rokami se ne dotikamo oči, nosu ali ust,
- pogosto si umivamo roke s toplo vodo in milom,
- če pri sebi opazimo znake bolezni, ostanemo doma in po telefonu pokličemo zdravnika, da virusa ne širimo med ljudmi,
- izogibamo se tesnim stikom (manj kot en meter) z ljudmi, ki kažejo znake obolenja,
- kašljamo in kihamo v papirnati robec, ki ga takoj odvržemo v smeti in si umijemo roke.
Vir: Inštitut za varovanje zdravja