Je bilo krivo cepivo? Foto: Reuters
Je bilo krivo cepivo? Foto: Reuters
Cepljenje
Cepljenje proti pandemski gripi je odslej mogoče tudi v vseh devetih območnih zavodih za zdravstveno varstvo brez predhodnega naročanja. Foto: EPA
Bolnici zastalo srce po celjenju proti novi gripi

Pri 77-letnici, sicer kronični bolnici, so se v sredo takoj po cepljenju proti novi gripi pojavile motnje srčnega ritma, ki so vodile v zastoj srca.

Cepilna ekipa, ki je na takšne dogodke pripravljena, je takoj ukrepala. Bolnico so sprejeli v bolnišnico, ker je dogodek časovno povezan s cepljenjem, pa se pričakuje morebitna vzročna povezanost z njim, so sporočili iz IVZ-ja. Kje se je to zgodilo in v kakšnem stanju je zdaj 77-letnica, nam na IVZ-ju niso želeli pojasniti.

V obvestilu za javnost pa so zapisali, da so do 25. novembra skupaj prejeli 76 prijav učinkov, ki so povezani s cepljenjem proti pandemski gripi. V večini primerov so bili pričakovani, blagi in kratkotrajni. Resni neželeni učinki so po njihovih zatrdilih izjemno redki, niso pa nepričakovani, zato imajo vse cepilne ambulante pripravljeno opremo za takojšnjo pomoč.

Slovenj Gradec: Štirje resni primeri okužbe s H1N1
Sicer pa je, ko gre za novo gripo, posebej živahno v splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer je zaradi nove gripe hospitaliziranih sedem bolnikov, od tega se štirje zdravijo na intenzivni negi.

Bolniki na intenzivni negi so srednjih let, trije med njimi pa so v zelo kritičnem stanju in dihajo s pomočjo aparatov, je za MMC pojasnila dopisnica TV Slovenija Duška Lah in dodala, je stanje 44-letnega moškega, ki so ga v bolnišnično oskrbo sprejeli pretekli teden, še vedno zelo resno. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so zaradi suma nove gripe obravnavali 30 zavarovancev, od tega je bilo 13 pozitivnih, šest pa izpuščenih v domačo oskrbo.

Lahova je še pojasnila, da je v koroški regiji na 100.000 prebivalcev 2.000 obolelih, virus nove gripe in hudih respiratornih obolenj pa se najbolj širi med mladimi. Na Koroškem so tako v zadnjih dveh tednih v osnovnih šolah in vrtcih našteli deset izbruhov tovrstnih obolenj.

Ljubljana: Stanje nosečnice resno, a stabilno
Iz ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da število obolelih s pandemsko gripo, ki prihajajo na zdravljenje, sicer narašča, a je hospitaliziranih še v mejah, kar pomeni, da vse dejavnosti potekajo v neomejenem obsegu. Še vedno je večina bolnikov hospitalizirana na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Na intenzivni terapiji je še vedno nosečnica, katere stanje je še resno, a stabilno. Pacient, premeščen iz Maribora, pa še leži na oddelku za intenzivno interno medicino.

Bolnici zastalo srce po celjenju proti novi gripi