Gradnja nove urgence na Ptuju. Foto: Zajem zaslona
Gradnja nove urgence na Ptuju. Foto: Zajem zaslona

A zamuda bo nastala zaradi dobrega razloga, pravijo na Ptuju. Konec preteklega leta je namreč ministrstvo za zdravje odobrilo gradnjo urgentnega centra z dodatnim nadstropjem, za kar so si v ptujski bolnišnici močno prizadevali.

V ptujski bolnišnici letno obravnavajo več kot 23.000 urgentnih bolnikov. Oskrba je velikokrat otežena, saj so bolniki najprej obravnavani v prostorih zdravstvenega doma, od tam naprej pa se morajo seliti po več koncih bolnišnice.

"Bolnik, ki je napoten k nam ali sam poišče pomoč v urgentni ambulanti, se mora znajti, bolnišnica ima več zgradb, treba se je orientirati in poiskati dotični oddelek," je pojasnil Aleksander Voda, v. d. direktorja Splošne bolnišnice Ptuj.

Vse obravnave na enem mestu

Z novim urgentnim centrom bodo vse potrebne obravnave na enem mestu. "To bo multidisciplinarni pristop, neposredno ob bolniku, brez predajanja bolnika prek napotnic ali prek telefonskih klicev. To je velika prednost. Kar bo boljše za bolnika, bodo tudi boljše možnosti monitoringa s sodobno opremljenimi prostori," je povedal Primož Horvat, predstojnik Internega oddelka ptujske bolnišnice.

A do takrat bo preteklo še kar nekaj mesecev. "Glede na to, da urejamo tudi nadgradnjo urgentnega centra , na samo odprtje urgentnega centra to ne bo vplivalo. Zakaj? Zato ker je bilo gradbeno dovoljenje dopolnjeno z zgornjo etažo, kar pomeni, da pridobivamo uporabno dovoljenje za celotno zgradbo," je sklenil v. d. direktorja Voda.

Za nove prostore je bolnišnica že objavila razpis za nakup opreme. Dobava te bo ob koncu del, ki je predviden še konec tega leta.

Ministrstvo odobrilo dodatno nadstropje za ptujsko urgenco