Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pediatrinja Nataša Marčun Varda je bila edina kandidatka za položaj strokovne direktorice UKC-ja Maribor, potem ko je od kandidature odstopil dozdajšnji direktor Matjaž Vogrin. "Funkcijo jemljem predvsem kot povezovalno," je po izvolitvi dejala nova strokovna direktorica. Njena predstavitev članom sveta zavoda in poznejša razprava sta bili zaprti za javnost.

V izjavi za medije po potrditvi je povedala, da je zdaj najpomembneje, "da poskušamo vsi skupaj, ne drug proti drugemu, iti naprej v viziji razvoja UKC-ja Maribor". Kot trenutno najbolj perečo je poudarila kadrovsko problematiko.

"Moje delo bo usmerjeno v to, da pridobimo nove kolege zdravnike. Predvsem pa imamo težavo z negovalnim kadrom, torej kako zadržati oziroma pridobiti kader zdravstvene nege, da bomo lahko delali bolj optimalno kot v tem trenutku," je dejala.

Po besedah predsednika sveta zavoda Kazimirja Miksića je predstavila "realen in optimalno zastavljen" program. Odstop Vogrina od kandidature ga je presenetil, a meni, da bi bila, tudi če bi Vogrin ostal pri kandidaturi za nov mandat, danes izvoljena Marčun Varda.

Ta je dejala, da spoštuje delo, ki ga je opravil Vogrin. "Za kandidaturo sem se odločila, ker mi predstavlja nov izziv, seveda ob oceni, da lahko kaj prispevam k temu, da gre UKC v dobro smer. Kar ne pomeni, da Vogrin ni delal v tej smeri. Absolutno mislim, da je dobro delal," je dejala.

Kot je dodala, je treba umiriti odnose znotraj zavoda, predvsem z ustrezno komunikacijo. "Anonimke niso za današnji svet in jim ne bi smeli posvečati toliko pozornosti. Danes lahko vsak napiše anonimko in nekoga očrni. Sem odločno proti temu, kakor tudi proti pranju perila v javnosti," je povedala.

Zdravnica specialistka na kliniki za pediatrijo je bila od oktobra 2011 do oktobra 2019 tudi predstojnica te klinike. V mariborski bolnišnici je začela delati leta 1992 kot zdravnica stažistka, od leta 2001 je v enoti za nefrologijo klinike za pediatrijo specialist pediater nefrolog. Delu zdravnice se tudi po prevzemu položaja strokovnega direktorja ne namerava odreči.

Vogrinu bi mandat potekel 20. aprila, a je prejšnji teden odstopil, zato bo morala Marčun Varda že takoj prevzeti funkcijo. Direktor Anton Crnjac ji je izrekel polno podporo. Povedal je, da je Vogrinov odstop tudi njega presenetil. "Na dan, ko sem se odločal med obema kandidatoma, sem imel v roki že njegovo odstopno izjavo," je dejal.