Odprli bodo novi urgenci v Celju in Novem mestu. Foto: Ksenija Černuta
Odprli bodo novi urgenci v Celju in Novem mestu. Foto: Ksenija Černuta

V Splošni bolnišnici Novo mesto so danes odprli novi urgentni center, ki so ga začeli graditi pred približno letom dni. Bolnišnica je tako dobila dodatnih 4.000 kvadratnih metrov in nov objekt. Celotna naložba je stala 7,2 milijona evrov, 4,9 milijona je bilo evropskega in državnega denarja, 2,3 milijona evrov pa je pristavila bolnišnica.

Po besedah direktorice bolnišnice Mire Retelj bo urgenca z delom začela prihodnji teden 29. decembra, in sicer s primarno in sekundarno dejavnostjo, s katero so povezali delo bližnjega zdravstvenega doma in bolnišnice.

V kleti objekta so prostori za reševalno službo, tehnične službe in informatiko ter skladiščni prostori, prvo nadstropje, ki ga bodo do konca zgradili prihodnje leto, pa bodo namenili novi intenzivni negi, je dodala. Oprema zanjo naj bi stala dodatnih približno 14 milijonov evrov, denar pa bo v v dveh polovicah, prihodnje leto in leta 2017, zagotovila država.

V nove prostore nameravajo preseliti tudi laboratorije in diagnostiko, staro stavbo internega oddelka pa naj bi prenovili in v njej uredili negovalno bolnišnico ter oddelek paliativne oskrbe. Njena prenova naj bi predvidoma stala približno štiri milijone evrov, je še navedla direktorica.

V Celju nejasnih več stvari
Nov urgentni center so odprli tudi v Splošni bolnišnici Celje, ki bo deloval na 1.500 kvadratnih metrih, dodatno pa je v kletnih prostorih za zaposlene na voljo okoli 300 kvadratnih metrov.

Njegova gradnja je stala 12,6 milijona evrov, 6,2 milijona evrov je bilo evropskega in državnega denarja, z delom pa začenja 30. decembra letos. Vendar v njem še niso končana vsa dela (ta naj na delo centra ne bi vplivala), prav tako morajo center tudi kadrovsko popolniti, še vedno pa je odprto vprašanje financiranja.

Delovanje urgentnega centra namreč zahteva dodatnih 50 zaposlenih, ki jih je bolnišnica že začela zaposlovati, a na posamezne bolnišnične oddelke, od tam pa medicinske sestre z izkušnjami prerazporeja v urgentni center. V njem bodo v prihodnje potrebovali tudi več specialistov urgentne medicine. Eno zdravnico s tega področja v bolnišnici že imajo - in tri specializante, objavili pa bodo še dodatni razpis. Razpis ima odprt tudi ZD Celje.

Največjo težavo pa predstavlja financiranje, pravi v. d. direktorja bolnišnice Marjan Ferjanc. Z ministrstvom za zdravje po njegovih besedah še niso operativno-tehnično razčistili vseh vsebin, so pa dobili obljubo, da bodo takoj v začetnih mesecih leta 2016 razčistili vse standarde in sofinanciranje, ki je danes namenjeno tako urgenci kot nujni medicinski pomoči zdravstvenih domov.