Jeseniška urgenca bo opremljena z najsodobnejšo opremo. Foto: BoBo
Jeseniška urgenca bo opremljena z najsodobnejšo opremo. Foto: BoBo
Ministrica je poudarila pomen hitrejšega dostopa do celotne zdravstvene oskrbe na enem mestu. Foto: BoBo
Vrata odprl jeseniški urgentni center

Glavne prostorske pridobitve urgentnega centra so reanimacijski prostor, prostor za urgentni CT, opazovalnica, triažni prostor, pet novih ambulant, šivalnica, prenovljen operacijski blok z dvema operacijskima dvoranama, prostor za dežurno pediatrično službo in medicinska oprema v vrednosti 1,3 milijona evrov, je v nagovoru naštel direktor Splošne bolnišnice (SB) Jesenice Janez Poklukar.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je kot prednosti urgentnega centra izpostavila hitrejši dostop do celotne zdravstvene oskrbe na enem mestu, z vso potrebno diagnostiko. "Predvsem pa pomeni hitrejši dostop do nujnega zdravljenja za vse bolnike, katerih življenje je ogroženo," je izpostavila. Boljša organizacija, način dela in primernejši prostori ter moderna medicinska oprema bodo vsem zdravstvenim delavcem omogočili bistveno boljše pogoje za delo, je dodala.

"Izobraževanje zdravnikov je prepočasno"
Na odprtju urgentnega centra, ki je potekalo v okviru vladnega obiska Gorenjske, je ministrica za zdravje komentirala tudi vprašanje pomanjkanja kadrov. Napovedala je, da se bodo potrudili razpisati dovolj specializacij. V naslednjih treh letih načrtujejo novih 300 zdravnikov družinske medicine, že letos pa so povečali število specializantov anesteziologije in nekaterih drugih specializacij.

Direktor SB-ja Jesenice Poklukar je dejal, da bo urgentni center na Jesenicah deloval enako kot do zdaj. Ta trenutek za urgentni center ne potrebujejo dodatnih zdravnikov, a jih bodo potrebovali na drugih deloviščih, ki jih bodo v naslednjih letih zapolnili s specializanti. Pomanjkanje zdravnikov je vseslovenska težava, je dodal Poklukar: "Dejstvo je, da je izobraževalni proces zdravnikov v Sloveniji tako zapleten in dolg, da na ta način izgubljamo prepotreben kader, čas in energijo."

Izobraževanje zdravnika specialista traja kar 24 let, z nekaterimi dodatnimi izobraževanji pa celo 30 let. Ta čas je absolutno predolg, zato bi bilo treba izobraževalne procese usmeriti ožje, ocenjuje Poklukar. Dejstvo je, da obe medicinski fakulteti vpisujeta večje število študentov kot še pred desetletjem.

Odprtje centra je pospremil kulturni program z glasbenimi nastopi Ansambla Saša Avsenika in internim izborom zaposlenih v bolnišnici.

Vrata odprl jeseniški urgentni center