Porodnišnica Kranj je imela lani milijonsko izgubo. Foto: BoBo
Porodnišnica Kranj je imela lani milijonsko izgubo. Foto: BoBo

Izgubo porodnišnice pa lahko poslabša milijon evrov vredna odškodnina, ki jo od porodnišnice zaradi zdravniške napake s tožbo zahtevajo starši deklice. Ta se je zaradi zapletov ob porodu pred šestimi leti rodila s trajnimi posledicami. Kranjsko okrožno sodišče je z vmesno pisno sodbo ugotovilo utemeljenost tožbe. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Dva kandidata za poslovnega direktorja

Svetu zavoda sta se predstavila dva prijavljena kandidata za poslovnega direktorja kranjske porodnišnice. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se sedanja direktorica Polona Podnar, ki je 12. marca odločno odstopila s položaja, premislila.

Za nadaljnje strokovno vodenje naj bi jo prepričali nekateri člani sveta zavoda. Predsednica sveta Alenka Bradač je pisno pojasnila, da ne bo dajala izjav tako dolgo, dokler ne zagotovijo nadaljnjega vodenja zavoda. Podnarjeva je pred mesecem odstopila za to, ker ni več zdržala.

Porodnišnica vsaj milijonski izgubi za lani doda še 100 tisoč evrov nove izgube vsak mesec. Negativno poslovanje pa lahko poslabša še višina odškodnine, ki jo zahtevajo starši ob porodu poškodovane deklice.

Njihov pooblaščenec Aljoša Ravnikar je sporočil , da je sodišče z vmesno pisno sodbo odločilo utemeljenost tožbe staršev in mladoletne deklice. V nadaljnjem postopku bo sodišče presojalo še o višini odškodnine. Starši pa tožijo tudi zavarovalnico Triglav.