Andraž Kopač je nekoč vodil tudi Alpino. Foto: MMC RTV SLO
Andraž Kopač je nekoč vodil tudi Alpino. Foto: MMC RTV SLO
UKCL le dobil vodjo, s katerim se strinja vlada
UKC dobil direktorja s polnimi pooblastili

Svet UKC-ja Ljubljana je Kopača sicer imenoval pred dvema tednoma.
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po seji vlade izrazila veselje, da so se zadeve po dolgem času začele premikati s polnomočnim direktorjem zavoda. Na vladi po njenih besedah o Kopaču ni bilo pomislekov glede tega, da nima izkušenj v zdravstvu.

Poudarila je, da je lahko morda v enem delu to, da Andraž Kopač nima izkušenj v zdravstvu, prednost. Pomembno je komuniciranje, upravljanje in strateška usmeritev, kam popeljati Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Kopač je med letoma 2003 in 2006 vodil Alpino, trenutno je direktor podjetja CSS, dela je opravljal tudi v LIV-u Hidravlika Postojna, bil je namestnik direktorja trženja tudi v Termu Škofja Loka, poleg tega pa je bil med letoma 2010 in 2013 poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije.

Sto dni časa, da se vpelje
Kolar Celarčeva je še dejala, da so njena pričakovanja in zahteve vedno zelo velike, Kopaču pa da je treba najprej dati sto dni časa, da se seznani z zadevami in vpelje. Spomnila je, da sta v UKC-ju tudi strokovna direktorica in glavna medicinska sestra, ter se zavzela za to, da bodo delovali kot strokovno kompetentna ekipa.

Na vprašanje, ali načrtuje srečanje z njim, je odgovorila, da je treba malo počakati, saj da ima tudi v prejšnji službi verjetno odpovedni rok, nato pa se bo zagotovo sestala z njim.

Dve leti brez polnih pooblastil
Naša največja bolnišnica bo tako po več kot dveh letih dobila direktorja s polnimi pooblastili. Po koncu polnega mandata je naloge kot vršilec dolžnosti še dve leti opravljal Simon Vrhunec, za nekaj mesecev ga je nato nasledil Andrej Baričič, kot vršilka dolžnosti naloge opravlja Brigita Čokl.

Kdaj bo Kopač prevzel poln mandat, ministrica danes ni znala povedati. Kot je dodala, bo prosila, da se vse uredi čim prej in da bi se to lahko zgodilo pred koncem maja.

Pred dvema tednoma je sicer Kopača na seji za direktorja imenoval svet naše največje bolnišnice. Zanj je glasovalo sedem svetnikov, drugi trije so glasovali za fizika Francija Demšarja.

44-letni Kopač je doma iz Žirov, ima magisterij ekonomije, predtem pa je diplomiral iz organizacijskih ved, prav tako je višješolski inženir strojništva.

UKCL le dobil vodjo, s katerim se strinja vlada
UKC dobil direktorja s polnimi pooblastili