Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Proračunski inšpektorji so petim od 15 bolnišnic, ki so konec novembra 2017 prejele skoraj 136 milijonov evrov za plačilo zapadlih neplačanih obveznosti do dobaviteljev in za plačilo posojil, naložilo vračilo skupaj 1,8 milijona evrov.

Splošne bolnišnice Trbovlje, Slovenj Gradec, Celje ter Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj so namreč plačevale račune s poznejšim datumom zapadlosti od 30. novembra 2017. To je dan, ko so bolnišnice prejele sredstva, medtem ko presečnega datuma v zakonu ni bilo in sta ga ministrstvo za zdravje in ministrstvo za finance določila leto in pol po sprejetju zakona.

Ker tudi po sprejetju avtentične razlage vlada odločb ni razveljavila, so bolnišnice sprožile upravni spor. Proračunski inšpektorat je sicer nekaj dni pred potrditvijo avtentične razlage v DZ izdal še eno odločbo, in sicer izolski bolnišnici, ki bi morala iz istih razlogov v proračun prav tako vrniti del sredstev.

Vlada je zdaj po pojasnilih ministrstva za finance pri svoji odločitvi sledila avtentični razlagi 7. člena zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, ki jo je DZ sprejel 5. marca. Prvotna odločitev organa prve ter druge stopnje po mnenju vlade ni bila skladna z avtentično razlago, zato je odločbe o vrnitvi sredstev odpravila.

Hkrati je vlada ugodila pritožbi Splošne bolnišnice Izola in odpravila odločbo istega urada o vrnitvi nenamensko porabljenih proračunskih sredstev.

A to očitno ne velja za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, ki v sporočilu za javnost o današnji odločitvi vlade ni zajeta. Kaj je razlog za to, ni znano, na pojasnila ministrstva za finance še čakajo.