Zanimanje za cepljenje proti virusu gripe je letos preseglo vsa pričakovanja. : BoBo
Zanimanje za cepljenje proti virusu gripe je letos preseglo vsa pričakovanja. : BoBo

Zanimanje za cepljenje proti virusu gripe je letos zaradi epidemioloških razmer, povezanih z novim koronavirusom, pa tudi zato ker je cepljenje tokrat brezplačno, preseglo vsa pričakovanja. Le dober teden po začetku cepljenja je namreč zmanjkalo cepiva. Na razpolago je bilo 250.000 odmerkov, naslednjo pošiljko pa na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pričakujejo sredi novembra. Z NIJZ-ja so med drugim sporočili, da bodo cepivo prevzeli tudi od katere od drugih držav, če ga bo odstopila, je poročala Televizija Slovenija.

NIJZ je pred dnevi napovedal, da bo del cepiva, ki so ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ-ja, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi. Z vidika zaščite je namreč pomembno, da se cepljenje opravi čim prej. Večina njihovih ambulant ima termine zasedene vsaj do konca novembra, nekateri tudi decembra.

Na NIJZ-ju poudarjajo, da za cepljenje opredeljenih pacientov v prvi vrsti skrbijo osebni zdravniki, ki cepljenje organizirajo bodisi na ravni svoje ambulante bodisi na ravni zdravstvenega doma. Tudi sicer največ cepijo na primarni zdravstveni ravni, medtem ko cepljenje na NIJZ-ju v posamezni sezoni opravi le okoli 15 odstotkov tistih, ki se odločijo za cepljenje (to so morda tisti, pri katerih njihov osebni zdravnik ne izvaja cepljenja, ali pa se za cepljenje na NIJZ-ju odločijo zaradi logistike itd.), so še za MMC zapisali na institutu.

Zmanjkuje cepiva proti gripi

Gantar: Cepivo prednostno za rizične skupine

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na Twitterju napovedal, da bodo v dogovoru z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) novembrsko pošiljko cepiva proti gripi prednostno namenili rizičnim skupinam.

"Vesel sem množičnega odziva. Hvala vam," je še zapisal Gantar. Napovedal je, da bodo storili vse, da kljub velikemu povpraševanju na svetovnem trgu pridobijo še dodatne odmerke.

Preskrba s cepivom proti gripi poteka tako, da izvajalci cepljenja aprila in maja pošljejo naročila za naslednjo sezono na NIJZ. NIJZ na osnovi naročil izvajalcev cepljenja in ocene posvetovalne skupine za cepljenje oblikuje naročilo. Za letošnjo sezono je NIJZ naročil trikrat več cepiva, kot je maja prejel naročil izvajalcev cepljenja. Do zdaj so prejeli 250.000 odmerkov cepiva proti gripi.

V mariborskem zdravstvenem domu pošlo cepivo proti gripi

Da so že porabili naročene količine cepiva, so sporočili tudi iz Zdravstvenega doma Maribor. Kot so pojasnili, so naročili 8600 odmerkov cepiva, kar je 130 odstotkov več kot leto prej, a so trenutno morali nehati sprejemati prijave. V osrednjem mariborskem zdravstvenem zavodu so cepljenje začeli prejšnji teden. Od 21. do 24. oktobra so cepili 2350 ljudi, od tega so samo v sobotni akciji v Zdravstveni postaji Tabor cepili 1501 človeka.

Kot so sporočili, imajo trenutno že 4185 prijav za cepljenje na lokaciji Ulice talcev in Zdravstvene postaje Tabor. Ob tem bodo od 7. in 21. novembra na območju občin Rače - Fram, Hoče - Slivnica in Starše cepili 775 ljudi, 14. novembra pa bodo izvedli še akcijo cepljenja za občane občin Ruše, Lovrenc na Pohorju in Selnica ob Dravi, za katere imajo rezerviranih okoli 350 odmerkov cepiva.

Ker imajo cepljenja naročena še v domovih starejših občanov in zaporih, za kar so rezervirali 940 odmerkov, so že porabili vso nabavljeno količino cepiva, zaradi česar trenutno novih prijav za cepljenje ne sprejemajo.

Da bi vendarle cepili še več ljudi, so že prejšnji teden naročili dodatnih 5000 odmerkov cepiva, a jih v tem trenutku ni mogoče dobiti, so še sporočili iz Zdravstvenega doma Maribor in dodali, da bodo prijave znova sprejemali, ko bodo prejeli informacijo o novi pošiljki cepiva.