Elena Pečarič je opozorila na zlorabe, ki jih omogoča zakon o osebni asistenci. Foto: BoBo
Elena Pečarič je opozorila na zlorabe, ki jih omogoča zakon o osebni asistenci. Foto: BoBo

Po opozorilih predsednice Društva za teorijo in kulturo hendikepa YHD Elene Pečarič je treba pomanjkljivosti zakona, ki omogočajo zlorabe, odpraviti, saj bo sicer finančno stanje uničilo zakon in njegov namen.

Smisel tega zakona pa je neodvisno življenje posameznika, ne pa reševanje socialnih stisk družin in njihovih sorodnikov. Zato bi bilo po njenem mnenju treba vzpostaviti ustrezen nadzor, ker so morda uporabniki osebne asistence "ujetniki biznisa v družini", je dejala. Če so osebni asistenti starši uporabnika, so ti v vlogi izvajalca in zakonitega zastopnika, kar onemogoča, da bi se denimo tak uporabnik uprl, je pojasnila.

Dogajalo naj bi se tudi, da na račun osebne asistence za polnoletnega otroka živi več družinskih članov, ki si lahko družinski proračun povečajo tudi do 11.000 evrov, če ima njihov polnoletni otrok dodeljenih 24 ur osebne asistence.

Pečaričeva je opozorila, da se številnim izvajalcem osebne asistence sanja ne, kaj osebna asistenca sploh je, gre denimo za taksiste in mizarje. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa da je izdajalo dovoljenja po tekočem traku, brez preverjanja usposobljenosti. "Odprla se je Pandorina skrinjica, ki jo bo zelo težko spraviti v red in jo zapreti," je poudarila.

Težave po njenih navedbah nastajajo pri ocenjevalni komisiji, ki odloča o upravičenosti do osebne asistence. Nabor ocenjevalcev naj bi bil prevelik, ocenjevalci naj bi bili neizobraženi in neusposobljeni. Posledično naj bi se dodeljevalo preveč ur osebne asistence tistim, ki niso upravičeni do nje, nadzor pa se ne izvaja.

NSi za nujno sejo odbora

V NSi-ju zahtevajo nujno sejo parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri pričakujejo pojasnila pristojnega ministrstva, zakaj se pojavljajo zlorabe pri izvajanju zakona o osebni asistenci. Zanima jih tudi, kakšen je bil nadzor nad izvajalci osebne asistence in izvajanjem zakona.

Poslanka NSi-ja Iva Dimic je na petkovi novinarski konferenci poudarila, da je zakon, ki so ga v parlamentarni postopek vložili poslanci NSi-ja, dejansko izboljšal življenje invalidom. A so se pri izvajanju zakona pojavile določene zlorabe.

V slabem letu od začetka izvajanja zakona se je število uporabnikov osebne asistence potrojilo, število izvajalcev osebne asistence je poraslo z začetnih 29 na 80, velik porast pa je tudi med samostojnimi podjetniki, ki so izvajalci osebne asistence.

V NSi-jevem odboru predlagajo sprejetje sklepa, s katerim bi pozvali ministrstvo za delo, naj v treh mesecih opravi podrobno analizo izvajanja osebne asistence v lanskem letu in o tem obvesti DZ. Prav tako naj odbor pozove ministrstvo, da nemudoma zagotovi kadre za izvajanje učinkovitega nadzora za izvajalce osebne asistence in do konca julija pripravi novelo zakona, v kateri bodo primerne varovalke, ki bi preprečevale zlorabe, kršitve pa bi odkrivali in primerno sankcionirali. Od ministrstva tudi pričakujejo, da bo do parlamentarnih počitnic poročalo odboru o izvedenih ukrepih in stanju na področju osebne asistence.