Zdravnik naj bi evtanaziral več bolnikov. (Simbolična fotografija iz belgijske bolnišnice) Foto: EPA
Zdravnik naj bi evtanaziral več bolnikov. (Simbolična fotografija iz belgijske bolnišnice) Foto: EPA
Začasno suspendirani zdravnik naj bi evtanazijo izvedel že januarja lani. Foto: BoBo
Je evtanaziranje na UKCL-ju praksa?

Kriminalistično preiskavo so tako že razširili, saj naj bi policija pod drobnogled vzela tudi primere smrti bolnikov, ki jih je osumljeni zdravnik - le-tega ga začasno suspendirali - zdravil v preteklosti.

Po poročanju TV Slovenija naj bi zdravnik tudi sodelavcem zaupal, da je nekomu pomagal umreti, in to brez dogovora z družino bolnika. Preden je bil premeščen na oddelek za intenzivno nevrološko terapijo, je delal na drugem oddelku intenzivne nege.

Na UKC Ljubljana z notranjim nadzorom sicer preiskujejo le primer domnevne evtanazije, ki naj bi se zgodil konec preteklega leta, ko naj bi zdravnik pri neozdravljivo bolnem nevrološkem bolniku opravil nedovoljeno evtanazijo, sicer na željo svojcev. Vbrizgal mu je mešanico kalija in morfija, bolnik pa naj takrat ne bi bil pri zavesti. Po poročanju TV Slovenija, ki se sklicuje na neuradne informacije, naj bi bil v končnem poročilu internega strokovnega nadzora sum decembrske evtanazije potrjen.

Časnik Delo medtem piše, da so preiskovalci naleteli na vsaj še enega bolnika, za katerega sumijo, da je bil evtanaziran. Januarja lani naj bi mu namesto mešanice kalija in morfija zdravnik vbrizgal neko drugo, a podobno snov.

Področje evtanazije - vprašanje etičnosti
Novica v sredo je odprla številna vprašanja o etičnosti evtanazije. Zdravnik je začasno suspendiran, interni strokovni nadzor pa naj bi se končal v nekaj dneh. Na policiji pa preiskava domnevnega primera evtanazije še poteka. Preverjajo okoliščine, v najhujši obliki pa bi lahko šlo za sum uboja, so povedali.

Poročilo prihodnji teden
Strokovni direktor UKC-ja Ljubljana Sergej Hojker pa je danes povedal, da bo poročilo komisije, ki ta primer preiskuje, znano predvidoma v ponedeljek. Člani komisije so se že pogovorili z vsemi, ki so sodelovali pri zdravljenju, in pregledali celotno dokumentacijo, je povedal.

V samo delo komisije se Hojker sicer ne želi spuščati, temveč bo raje počakal na poročilo. "Če bo pozitivno, se pravi, da obstaja močan sum, da se je res dogodilo kaj protizakonitega, potem je to za nas kot klinični center, kot delodajalce, dovolj, da bomo lahko ukrepali," je zatrdil.

Primera le odprla diskusijo o umiranju
Drugi domnevni primer evtanazije iz januarja lani Hojker pozna samo iz govoric. Tako ne ve, ali je šlo tudi v tem primeru za paliativnega bolnika, vendar upa, da bo ta primer sprožil diskusijo o tem področju. "Stvari se spreminjajo. Ni 50 let tega, ko je bil samomor kaznivo dejanje. Tako se spreminja tudi naš odnos do smrti in umiranja," je pojasnil.

Diskusija ne samo o evtanaziji, ampak tudi o umiranju, bi bila po njegovem mnenju koristna za vso družbo. "Danes je umreti na spodoben način že luksuz," je prepričan. Obenem je izrazil prepričanje, da mora biti človek suveren in mora imeti do konca možnost odločati sam o sebi.

Je evtanaziranje na UKCL-ju praksa?