Kurz je pojasnil, da bi manjše trgovine s površino manj kot 400 kvadratnih, vrtnarije in trgovine z gradbenim materialom lahko odprli 14. aprila, vse večje trgovine in frizerske salone pa s prvim majem. Hoteli in restavracije bi nato sledili postopoma od sredine maja naprej. Šole ostajajo zaprte do sredine maja. Omejitev gibanja velja do konca aprila.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz na novinarski konferenci na Dunaju. Pred velikonočnimi prazniki je posvaril državljane, naj se izognejo osebnih stikov z drugimi in držijo razdaljo.
Avstrijski kancler Sebastian Kurz na novinarski konferenci na Dunaju. Pred velikonočnimi prazniki je posvaril državljane, naj se izognejo osebnih stikov z drugimi in držijo razdaljo. "Ostanite tesno skupaj z ljudmi, s katerimi stanujete," je povedal. Foto: Reuters

Če bomo disciplinirani, po veliki noči postopna vrnitev v normalno življenje

Vrbsko jezero na avstrijskem Koroškem je prazno

"Nismo še čez breg. Treba bo še veliko discipline in omejevanja. Dobra novica pa je, da so ukrepi pravilni, delujejo in opažamo nazadovanje širjenja. Če bomo v velikonočnem tednu ostali disciplinirani, sem prepričan, da se bomo lahko po veliki noči postopoma in previdno vrnili v normalno življenje," je povedal Kurz in napovedal, da javnih prireditev vsaj do druge polovice junija ne bo.

Okuženih 12.000 ljudi, umrlo 220
Po uradnih podatkih ministrstva za zdravje so v Avstriji do ponedeljka zjutraj potrdili 12.008 primerov okužb, umrlo pa je 220 ljudi.

Tri milijarde evrov za skrajšan delovni čas
Avstrijska vlada se je zaradi velikih potreb v času epidemije novega koronavirusa odločila potrojiti vrednost sheme državne pomoči v primeru skrajšanega delovnega časa z ene na tri milijarde evrov. Doslej so s shemo podprli 400.000 delovnih mest.

Prizor iz ene od dunajskih trgovin. Foto: Reuters
Prizor iz ene od dunajskih trgovin. Foto: Reuters

Sredstva, predvidena za pokrivanje stroškov skrajšanega delovnega časa, sta se odločila povečati finančni minister Gernot Blümel in ministrica za delo Christine Aschbacher. Do petka so v Avstriji že potrdili podporo za čas skrajšanega dela zaradi koronavirusa v vrednosti milijarde evrov. "Skrajšano delo je doslej zagotovilo okoli 400.000 delovnih mest v Avstriji," je poudarila Aschbacherjeva. "Vedno smo poudarjali, da bomo zagotovili več denarja, če bo to potrebno," pa je glede povečanja sredstev dodal Blümel.

Podpora za največ tri mesece
Avstrijski model dela za skrajšan delovni čas (Kurzarbeit) pokriva izpad delovnih ur v obsegu od 10 do 90 odstotkov določenega običajnega delovnega časa. Dovoljen je tudi 100-odstotni izpad, a v povprečju mora biti izpolnjeno merilo največ 90-odstotnega izpada. Podjetja lahko podporo pridobijo za največ tri mesece. Delavci v primeru koriščenja te sheme prejmejo prihodek glede na svojo dosedanjo plačo, in sicer v razponu od 80 do 90 odstotkov dosedanje neto plače.