Nevrologi opozarjajo, da čedalje težje opravljajo svoje delo. Foto: BoBo
Nevrologi opozarjajo, da čedalje težje opravljajo svoje delo. Foto: BoBo

"Nedavna novica o kazenski ovadbi naših dveh kolegic zaradi morebitnega malomarnega zdravljenja nas je pretresla. Presenečeni in zaskrbljeni smo, da je bila ovadba podana kljub mnenju več strokovnih nadzorov, da sta ravnali v skladu s stroko in uveljavljeno klinično prakso.

Takšno grobo teptanje stroke vodi v nezaupanje bolnikov in krepi njihovo stisko ob bolezni, pri zdravnikih pa vzbuja strah in otežuje normalno delo.

Ob takšnem pritisku zaposleni na Nevrološki kliniki UKC-ja Ljubljana iz dneva v dan težje opravljamo svoje delo. Pričakujemo prenehanje pritiska in spoštovanje temeljnih načel ustavne ureditve, da velja vsak, dokler mu krivda ni dokazana, za nedolžnega," je sporočilo 30 podpisanih nevrologov.

Spomnimo, pred tremi dnevi so policisti zaradi suma malomarnega zdravljenja ovadili dve zdravnici z ljubljanske nevrološke klinike, ki naj bi umirajočemu bolniku odklopili dihalni aparat, zaradi česar naj bi več ur umiral v mukah.

V zdravniški zbornici po besedah njenega predsednika Andreja Možine izrednega nadzora ne bodo uvedli, ker imajo policijski dokazi večjo težo kot njihove ugotovitve. Vodstvo UKCL-ja pa je v sredo stopilo v bran zdravnicama rekoč, da ovadba nima strokovnih temeljev in da izredni interni nadzor ni pokazal nobenih nepravilnosti pri zdravljenju omenjenega bolnika.