Ovadeni sta zaposleni na nevrološki kliniki. Foto: Borut Živulović/BoBo
Ovadeni sta zaposleni na nevrološki kliniki. Foto: Borut Živulović/BoBo
Kazensko ovadeni dve zdravnici z nevrologije
Zaradi suma malomarnega zdravljenja ovadeni zdravnici

Ljubljanski kriminalisti so na podlagi dokumentov, ki so bili 20. maja 2015 objavljeni v medijih, začeli zbirati obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Dokumenti so razkrivali domnevne nepravilnosti pri postopku oživljanja bolnika na nevrološki kliniki, so zapisali na Policijski upravi Ljubljana.

Videoprispevek, v katerem medicinska sestra razkriva, da je zdravnica mirno gledala, kako se bolnik duši, si lahko ogledate tukaj.

V zdaj končani preiskavi so ugotovili, da so bolnika na začetku novembra 2014 sprejeli na zdravljenje na nevrološko kliniko, kjer je v nekaj dneh umrl. Preiskava je pokazala, da je umrl zaradi ravnanj zaposlenih v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke.

Kriminalisti so v preiskavi utemeljili sum storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti. Zoper dve zdravnici so podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Brez komentarja, ker postopek še teče
Na ministrstvu za zdravje pa so zapisali, da ne morejo dajati izjav glede kazenske ovadbe, ker je kazenski postopek zoper zdravnici še v teku. Dodali so, da spremljajo izvajanje ukrepov iz odločbe po izrednem upravnem nadzoru, ki je bila izdana Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Zdravniška zbornica je ob tem sporočila, da za zdaj ne bo uvedla izrednega strokovnega nadzora nad ravnanji zdravnic. Izvedenska mnenja, ki jih pridobijo organi pregona, imajo veliko večjo dokazno težo kot nadzor zbornice, zato v tem trenutku ni potrebe po podvajanju preiskave, je odločitev pojasnil predsednik zbornice Andrej Možina.

Ob tem je v izjavi za novinarje opozoril tudi na težke razmere, ki vladajo na nevrološki kliniki, posebej po tistem, ko je tam izbruhnil primer Radan. Zaposleni na kliniki so v neke vrste stiski, saj zaradi različnih sumničenj težko opravljajo svoje delo, je dejal. Prav tako se klinika srečuje s pomanjkanjem zdravnikov, je opozoril.

Ob izbruhu afere Radan so sicer mediji, vključno s TV Slovenija, pridobili dokumente, ki so med drugim razkrivali, da je ena izmed zdravnic običajno mirno odklopila aparat za dihanje in pustila, da se bolnik duši. To naj bi počeli še dve njeni kolegici.

Kazensko ovadeni dve zdravnici z nevrologije
Zaradi suma malomarnega zdravljenja ovadeni zdravnici