Trg Evrope je zdaj prosto prehoden. Na posnetku župana simbolično režeta trak. Foto: MMC RTV SLO
Trg Evrope je zdaj prosto prehoden. Na posnetku župana simbolično režeta trak. Foto: MMC RTV SLO

Tudi v okviru poletne turistične sezone se tako pri nas kot drugje po Evropi znova odpirajo meje; od danes je odprta tudi meja med Slovenijo in Italijo. Predvsem na Goriškem so težko čakali vladni odlok o prostem prehajanju meje, saj je celotna regija zaradi povezanosti z italijanskim trgom občutila hude posledice epidemije. Na nekdanjem mejnem prehodu na Erjavčevi ulici v Novi Gorici pa sta se prvič po uveljavitvi prostega prehoda srečala župana obeh Goric – Rodolfo Ziberna in Klemen Miklavič – skupaj s svetniki, policijo in civilno zaščitno. Simbolična ste prerezala trak, ki je ločeval državi.

"Tukaj smo samo simbolno prerezali trak. Mrežo, ki je delila naši dve mesti v tem obdobju epidemije, so odstranili ljudje. To se je zgodilo prvič, kar se Gorici integrirata, in to pomeni, da ljudje sporočajo, da mreže niso več instrument za reševanje naših težav. Mreže sekajo naš vsakdan, sekajo prijateljstva, sekajo družinske vezi in sekajo gospodarsko življenje naših krajev. Torej mreže v naše kraje ne sodijo več," je v nagovoru dejal novogoriški župan.

Goriški župan pa je poudaril sodelovanje med mestoma tudi v času epidemije in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri premagovanju bolezni. "Ko so uvajali ukrepe, tako italijanska oblast v Rimu kot slovenska v Ljubljani, bi morali malce bolj razmisliti, se pogovoriti z ljudmi iz naših krajev in preverili, kakšne bodo posledice takšnih odločitev."
Slovesnosti so se udeležili tudi nekateri drugi župani iz občin na Goriškem, novogoriški mestni svetniki in občinski svetniki iz Gorice.

Ograjo na skupnem Trgu Evrope, ki so jo želeli danes odstraniti, pa so protestniki na kolesih odstranili že v petek zvečer.

Vse predmete, ki so se v času meje nabrali na meji med Slovenijo in Italijo, bodo shranili v Goriškem muzeju. V ta namen so predstavniku Goriškega muzeja Davidu Kožuhu predali prometni znak, ki so ga Novogoričani svojevrstno okrasili.

Odprta meja z Italijo

Na mejnih prehodih je sicer že od sobote živahen utrip, danes se je tudi med prireditvijo čez prehod na Erjavčevi ulici vila skoraj neprekinjena vrsta avtomobilov. Italijanski državljani so ponovno množično obiskovali novogoriške trgovske centre in bencinske servise, nekaj so jih lahko pozdravili tudi novogoriških igralnicah.

"V času epidemije smo imeli zaprto igralnico. V soboto smo jo odprli le za kratek čas, saj potrebujemo okrog pet dni, da se ponovno navadimo na delo in postorimo vse, kar je potrebno za poln zagon," je povedal lastnik igralnice Fortuna v Rožni Dolini Darko Velikonja.

Zaradi zmanjšanega obsega del so v Fortuni odpustili devet zaposlenih, ostaja jih še okrog 50. "Zdaj so odpuščeni na zavodu za zaposlovanje, bodo pa prvi na vrsti za ponovno zaposlitev, ko se bo stanje normaliziralo in bomo imeli ponovno nekoliko večji obisk," je še dejal Velikonja.

Sicer pa so ponovnega odprtja mej veseli tudi v pobudi Rešimo Goriško! Marino Furlan je v njenem imenu dejal, da upajo na ponovno normalizacijo življenja.

Zaradi okužbe razred v karanteno

OŠ Milojke Štrukelj. Foto: MMC RTV SLO
OŠ Milojke Štrukelj. Foto: MMC RTV SLO

Sošolci in razredničarka učenca z Osnovne šole Milojke Štrukelj v Novi Gorici, pri katerem so potrdili okužbo s koronavirusom, ostajajo v karanteni. Okužba je uvožena iz Bosne in Hercegovine, saj je bila tam družina na obisku, poroča TV Slovenija.

Dodatno sproščanje ukrepov

Od danes je ponovno dovoljeno javno zbiranje do 500 oseb, športnih prireditev pa se lahko udeležijo tudi gledalci. Pri tem pa je treba upoštevati vsa varnostna priporočila in usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

"Pri javnih zbiranjih je spet pomembno, ali gre za zbiranje v zaprtih prostorih ali na odprtem prostoru. Če govorimo o 500 ljudeh nekje v nekem zaprtem prostoru, potem je to seveda problematično. V zaprtih prostorih je bistveno večja možnost širjenja virusa, ostaja na površinah, medtem ko na veliki odprti površini 500 ljudi v zdajšnjih epidemioloških razmerah ne bi smelo biti problematično," je za TV Slovenija povedala infektologinja Mateja Logar.

Uradno se začenja tudi kopalna sezona. Poleg razkuževanja mora biti med obiskovalci kopališč na kopnem vsaj meter in pol, v vodi pa dva metra razdalje. V skupini se lahko sončijo ali plavajo le člani istega gospodinjstva.