Ministrica za zdravje je dejala, da bo vlada skušala storiti vse, da se tragedija iz Izole ne ponovi. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje je dejala, da bo vlada skušala storiti vse, da se tragedija iz Izole ne ponovi. Foto: BoBo
Na urološki pregled se čaka tudi do 800 dni
Cerar: Vsi smo nekoliko pretreseni

Ministrica za zdravje je skupaj s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar obiskala policista, ki okreva v ljubljanskem kliničnem centru po strelskem napadu v izolski bolnišnici. Cerar je ob odhodu dejal, da je dogodek vse zelo pretresel in da bo vlada naredila vse, da skupaj z zdravstvom in drugimi deležniki v družbi, takšne situacije prepreči.

Ministrica kritična do zbornice in sindikata
"Dejstvo je, da je situacija v družbi taka, da postajamo nestrpni, se ne poslušamo, ni zaupanja in ni nekih moralnih in etičnih načel. To je nekaj, kar bo treba urediti na širši ravni," pa je po obisku dejala Kolar Celarčeva in poudarila, da čakalne dobe vendarle ne morejo biti vzrok za takšen tragičen primer.

Ob tem je bila kritična do zdravniške zbornice in sindikata, ki po njenih besedah tovrstne tragedije izrabljata za politično manipulacijo in sindikalen boj. Tako sindikat kot zbornica sta namreč odgovornost za napetosti v zdravstvu pripisala državi.

Ministrica je sicer napovedala, da bodo prihodnji teden z direktorji slovenskih bolnišnic skušali ugotoviti, kakšne so varnostne razmere pri njih. "

Septembra se začne merjenje normativov
"Uspelo mi je dobiti strokovnjake, ki bodo predstavili določene zadeve. To bo šele začetek nekega daljšega procesa, v katerem želimo izboljšati varnostne razmere. Naše upanje je, da se bo zdravstveno osebje počutilo varno. Če se bodo oni počutili varni, se bodo varne počutili tudi
bolniki," je še dejala ministrica.

Dotaknila se je tudi projekta, ki ga v šestih bolnišnicah s 1. septembrom začenja ministrstvo. Kot je ponovila, bodo na podlagi modre knjižice standardov in normativov, ki jo je pripravila zdravniška stroka, merili število posegov, ki jih opravi posamezen zdravnik, ter koliko časa porabi zanje. Na podlagi teh podatkov bodo lahko ocenili primerno obremenitev bolnišnice. Kot je dodala, bodo podatki pomagali vodstvu pri oblikovanju normativov in standardov pri sklepanju pogodb.

Na urološki pregled se čaka tudi do 800 dni
Cerar: Vsi smo nekoliko pretreseni