Policisti so poudarili, da je napadalec svoje strelno orožje najverjetneje kupil na črnem trgu. Foto: Policija
Policisti so poudarili, da je napadalec svoje strelno orožje najverjetneje kupil na črnem trgu. Foto: Policija
Policijski kombi ob avtomobilu moškega, ki je v izolski bolnišnici ustrelil dva policista in zdravnika. Foto: Lea Širok
Policisti so želeli preiskati stanovanje moškega, ki je v izolski bolnišnici ustrelil dva policista in zdravnika. Foto: Radio Koper
Policist je bil ranjen, čeprav je bil opremljen z neprebojnim jopičem. Foto: Mojca Pečnik Dessardo
Napadalec iz Izole je zdravniku očital zavlačevanje

Po navedbah koprskih policistov je storilec ob 15. uri prišel v bolnišnico na pregled k svojemu urologu, ki mu je prinesel izvide preiskav v Ljubljani, kamor ga je urolog napotil.

Na pregledu je s pištolo crvena zastava kalibra 7,65 mm streljal na zdravnika, ta je poskušal zbežati, vendar je pri begu padel, nato pa ga je storilec še najmanj enkrat ustrelil v glavo.

Ena izmed izstreljenih krogel je prebila steno in se v sosednjem prostoru, kjer sta bili medicinska sestra in pacientka, odbila od stene.

Odpravil se je na urgenco
Po umoru zdravnika je storilec odšel na urgenco, za njim pa je prišel policist, ki je pred tem v bolnišnico prinesel dokumentacijo glede poškodovanca iz prometne nezgode. Storilec je očitno vedel, da za njim prihaja policist, najbrž zaradi kričanja ljudi. Pričakal ga je in ga ustrelil iz neposredne bližine. Prve ugotovitve kažejo, da je policist dobil strel v predel srca. Kljub temu je skušal izvleči pištolo, vendar je omagal in nato umrl.

Ker je storilec ostal brez nabojev, je pustil svojo pištolo, vzel policistovo in odšel iz bolnišnice. Usedel se je na klopco pred bolnišnico, kjer je preizkusil policistovo pištolo in izstrelil najmanj en strel proti Izoli.

Nato je odšel do svojega avtomobila in se skušal odpeljati, vendar se je pri zapornicah srečal s policistoma, ki so ju poklicali na pomoč. Enega izmed njiju, ki je prišel do njegovega avtomobila, je brez predhodnega opozorila ustrelil in zadel v predelu pazduhe, med roko in neprebojnim jopičem. Policistu je kljub temu uspelo izstreliti nekaj strelov proti storilcu, streljal pa je tudi drugi policist, ki se je približal avtu. Po prvih podatkih policije je izstrelil najmanj štiri naboje proti avtomobilu storilca.

Storilec se je pripravljal na smrt
Policisti so tudi razkrili, da so z zbiranjem informacij ugotovili, da je storilec pripravljal umor in se tudi pripravljal na lastno smrt. Izjavljal je, da ni zadovoljen z zdravljenjem zdravnika, da ta preveč zavlačuje, da ga ni poslal na obsevanja, ker naj bi imel raka.

Znancem pa je tudi izjavljal, da se pripravlja na pogreb in da želi, da ga žarno pokopljejo. Vendar tega niso mogli povezati s tem, kar je potem storil.

Osumljeni je po podatkih policije izstrelil osem ali devet nabojev iz pištole, za katero ni imel dovoljenja, ter dva do štiri naboje iz policistove pištole.

Zavrnjena hišna preiskava
Preiskovalni sodnik je zavrnil zahtevo za hišno preiskavo stanovanja moškega, ki je streljal v izolski bolnišnici, s pojasnilom, da je storilec že mrtev in se kazenski postopek zato ne more nadaljevati.

Lastnik hiše, v kateri je storilec živel, je po poročanju novinarke TV Slovenija Eugenije Carl policistom izročil brzostrelko thompson, ki jo je našel v storilčevem stanovanju.

Hišo, v kateri je živel, je sicer prodal, a je imel pravico do bivanja v manjšem stanovanju.

Napadalec iz Izole je zdravniku očital zavlačevanje