Vladni odlok o nošnji mask v zaprtih prostorih medtem še velja, tako da so maske še vedno obvezne na primer v trgovinah. Bi pa to obvezo glede na Krekove besede kaj kmalu lahko spremenili v priporočilo. "Trenutno odpiramo Slovenijo. Ker jo odpiramo, povečujemo možnosti za okužbo, saj je virus še vedno prisoten v populaciji," je poudaril Krek. Zato na inštitutu izdajajo priporočila, kako se vesti v šolah, restavracijah, na prireditvah, javnem prevozu ... "Priporočila so napisana tako, da boste varni," je povedal na vladni novinarski konferenci.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tudi maske so priporočene, kjer ni mogoče ohranjati medsebojne razdalje vsaj meter in pol. "Po domače povedano: če greste na avtobus, kjer točno veste, da se razdalja ne da ohranjati, nosite masko. Če greste v trgovino, je zelo pametno, da si nadenete masko, da zaščitite sebe in druge. Nihče ne bo za vami tekel, grozil, kaznoval. Kaznoval vas bo virus, ko boste zboleli," je dejal.

Dodal je: "Ne morem vam ponuditi cepiva, ker ga ni. Ne morem vam ponuditi uspešne terapije, ker je ni. Ni drugega, kot da se držimo priporočil – razdalja ali maska."

Maske so obvezne za vse bolne in bi jih morali imeti povsod. "Za otroke v istem razredu je nesmiselno predpisati maske, učitelji pa naj jih nosijo tudi zaradi lastne zaščite," je dodal.

Sorodna novica Od 1. junija dovoljeno zbiranje do 200 ljudi, odpirajo se nastanitve

Ne hodite v službo z vročino!

Opozoril je tudi, da se morajo ljudje vesti odgovorno tudi pri prihodu v službo in naj si ne zbijajo povišane temperature. "Če pri vas izmerijo temperaturo, je tudi za vas dobro, saj se čim prej vključite v zdravljenje okužbe. Prej stopite v obravnavo, to je dobro za vas in za vse okoli vas, da ne širite virusa." Če imate znake, pokličite zdravnika, ki vas bo napotil na testiranje, nato bo postopek stekel naprej, kot mora.

Sorodna novica Nova okužba na infekcijski kliniki. Krek: "Ne hodite v službo bolni."

Priporočilo NIJZ-ja je, da se testirajo vsi, ki imajo kakršne koli znake, ki bi jih lahko povezali s covidom-19. "Samo na tak način bomo odkrili vse, ki so okuženi in jih izolirali," je dodal Krek.