Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Direktor NIJZ-ja Milan Krek. Foto: Radio Koper
Direktor NIJZ-ja Milan Krek. Foto: Radio Koper

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je na današnji novinarski konferenci vlade potrdil, da je omenjena oseba več dni hodila v službo, čeprav je imela vročino in druge simptome covida-19. "Če imate znake okužbe, pokličite zdravnika, ki vas bo napotil na testiranje. Ne hodite v službo bolni, ne jemljite antipiretikov, da bi skrili znake bolezni, si znižali temperaturo," je ob tem Krek pozval vse zaposlene.

Kot je pojasnil, je priporočilo NIJZ-ja, da se testira vsakega posameznika z znaki covida-19. "Le tako bomo lahko čim hitreje izolirali morebiti okužene in ustavili širjenje okužbe," je še pojasnil.

Neuradno naj bi bila po poročanju Slovenskih novic okužena medicinska sestra.

Če imate znake okužbe, pokličite zdravnika, ki vas bo napotil na testiranje. Ne hodite v službo bolni, ne jemljite antipiretikov, da bi skrili znake bolezni, si znižali temperaturo.

Milan Krek

V sredo dve okužbi

Po 631 testiranjih na novi koronavirus sta bili v sredo potrjeni dve novi okužbi. Novo okužbo so drugi dan zapored potrdili v Ljubljani, kjer je bilo skupaj potrjenih 258 okužb. Novo okužbo pa so potrdili še v Sevnici, kjer so do zdaj potrdili pet okužb.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi sedem bolnikov, dva na intenzivni negi. Iz bolnišnice je bil odpuščen en bolnik.

Novih smrti zaradi covida-19 ni bilo. V Sloveniji je zaradi covida-19 umrlo 108 bolnikov.

V Sloveniji je bilo do četrtka potrjenih 1473 okužb, opravljenih pa je bilo 77.210 testiranj. Skupno je bilo slovenskih bolnišnic odpuščenih 291 bolnikov s covidom-19.

Maribor mesto brez koronavirusa

Ker je minilo 28 dni, ko med prebivalci Maribora ni bilo potrjene nove okužbe z novim koronavirusom, je župan Saša Arsenovič sporočil, da je Maribor od danes uradno območje brez okužbe s tem virusom. Zadnjo okužbo so v tem mestu zabeležili 30. aprila.

Obdobje 28 dni predstavlja dvakratno inkubacijsko dobo tega novega virusa. Če v tem času ni novih primerov, to po zdravstveni definiciji pomeni, da je to območje brez okužbe, poudarjajo na mariborski občini.

"14. marca smo bili prvi, ki smo zapirali in odločno začeli ustavljati širjenje covida. Danes, dva meseca in pol po tem, lahko z veseljem in ponosom razglasim Maribor za covid prosto cono," je na družbenem omrežju Facebook zapisal mariborski župan Arsenovič.

Skupno so v Mariboru odkrili 28 okužb z novim koronavirusom, kar je za tako veliko mesto velik uspeh, meni župan.

"S svojim zgledom smo bili dober primer ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi," je prepričan. "To mi daje upanje, da nam bo skupaj uspelo tako složno narediti ne le ekonomski preboj, ampak tudi razvoj našega čudovitega mesta," je dodal.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Mariboru so odkrili 5. marca pri 32-letniku, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Na mariborsko vstopno točko za bolnike s sumom na koronavirusno bolezen je prišel takoj, ko so jo odprli.

V UKC-ju Maribor imajo trenutno le še enega bolnika s covidom-19, medtem ko so jih imeli na vrhuncu epidemije konec marca hospitaliziranih 34. Uspešno so oskrbeli skupno 94 bolnikov s covidom-19 in jih prepustili v domačo oskrbo, smrtnih žrtev pa je bilo 12.