Zdravila na recept je v Ljubljani mogoče prevzeti v 14 zasebnih lekarnah s koncesijo. Foto: BoBo
Zdravila na recept je v Ljubljani mogoče prevzeti v 14 zasebnih lekarnah s koncesijo. Foto: BoBo

Delovanje enot Lekarne Ljubljana za zdaj ostaja moteno, v vseh pa trenutno izdajajo zdravila na papirnati recept. Bolniki naj imajo ob izdaji zdravil na papirnati recept s seboj tudi kartico zdravstvenega zavarovanja, so navedli v zavodu Lekarne Ljubljana, pričakujejo, da bodo njihove enote danes postopoma začele izdajo zdravil v polnem obsegu.

Sorodna novica Lekarno Ljubljana naj bi sesul računalniški virus, odprta zgolj enota pri polikliniki

Podrobnejših informacij o dogodku zaradi poteka preiskave v Lekarni Ljubljana še ne morejo podati. Na ljubljanski policijski upravi so potrdili, da so danes od zavoda prejeli prijavo vdora v njihov informacijski sistem, trenutno pa še zbirajo obvestila. Preiskava bo tudi natančneje pokazala, kje se je zgodil vdor in do česa so imeli napadalci dostop ter ali so bili to tudi osebni podatki, je pojasnil Tadej Hren z nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT.

Izsiljevalski kriptovirusi, naloga katerih je šifriranje vseh uporabniških datotek, do katerih imajo dostop, so v Sloveniji sicer stalnica od leta 2012. Po besedah Hrena je v skoraj vseh obravnavnih primerih šlo za naključne izbrane žrtve, ki so bile del širše kampanje napadalcev. V takih primerih je odkupnina za šifrirni ključ nekje od okoli 1.000 do 2.000 evrov, je pojasnil Hren.
V zadnjem letu pa zaznavajo tudi bolj sofisticirane napade na večja podjetja in institucije. V takih primerih napadalci v sistem najprej namestijo vohunski virus, s pomočjo katerega si ogledajo omrežje in ocenijo, kakšno škodo lahko povzročijo, šele nato pa namestijo kriptovirus, ki zašifrira vse, do česar imajo napadalci dostop.

Po navedbah ministrstva za zdravje je bil napaden lokalni informacijski sistem Lekarne Ljubljana, ki ni povezan s sistemom eZdravja. Foto: BoBo
Po navedbah ministrstva za zdravje je bil napaden lokalni informacijski sistem Lekarne Ljubljana, ki ni povezan s sistemom eZdravja. Foto: BoBo

"Če jim uspe dobiti dostop do centralnega strežnika, je lahko škoda zelo velika, ohromljeno je lahko delovanje celotnega podjetja," je napade opisal Hren. Iz tujine poročajo, da je odkupnina v teh primer znašala tudi več 100.000 evrov. Kot je dejal, so ti primeri za zdaj redkejši, so pa toliko bolj odmevni. Po informacijah centra SI-CERT je pri incidentu Lekarne Ljubljana zelo verjetno šlo za bolj sofisticiran napad, saj ta naj ne bi bil del neke širše kampanje.

Kriptovirusi se v večini primerov širijo prek elektronske pošte, s katero napadalci poskušajo žrtev prepričati, da odpre priponko ali povezavo, v kateri se skriva virus. Šibka točka napadalcev so lahko tudi neustrezno zaščitene storitve oddaljenega dostopa, je še pojasnil Hren.

Informacijski sistem se lahko zaščiti na več načinov. Na eni strani so tehnični ukrepi, kot so antivirusni programi ali sistemi za preprečevanje vdorov, na drugi strani pa je po besedah Hrena ozaveščanje in izobraževanje uporabnikov. "Žal so po navadi uporabniki najšibkejši člen," je opozoril.

Ustreznost tehničnih in organizacijskih postopkov ter ukrepov za zagotavljanje varovanja osebnih podatkov pri Lekarni Ljubljana bo po uradni dolžnosti preveril tudi informacijski pooblaščenec.

Napaden naj bi bil lokalni sistem Lekarne Ljubljana

Na ljubljanskem oddelku za zdravje in socialno varstvo mestne občine so pojasnili, da so s predstavniki vodstva Lekarne Ljubljana od napada v stalnem stiku. "Glede na to, da še potekata tako preiskava ustreznih institucij kot vzpostavljanje računalniškega sistema, pridobivanje informacij še poteka. Prepričani smo, da so v našem javnem zavodu sprejeli vse ukrepe za zaščito svojih uporabnikov," so navedli.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je bil po njihovih informacijah napaden lokalni informacijski sistem Lekarne Ljubljana, ki ni povezan s sistemom eZdravja.

Vse enote lekarn so sicer zaprli že v torek, kot razlog pa navedli tehnične težave. V torek zvečer so nato po napovedih odprli enoto pri polikliniki, v kateri je bilo mogoče prevzeti zdravila prav tako le s fizičnim receptom. O tem so obvestili tudi zdravstvene delavce v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in zdravstvenih domovih, v katerih so organizirane dežurne službe.

Zdravila na recept pa je v Ljubljani mogoče prevzeti v 14 zasebnih lekarnah s koncesijo. Seznam je naveden na spletni strani Lekarniške zbornice Slovenije, zasebne lekarne s koncesijo so na koncu seznama.

Lekarno Ljubljana ohromil izsiljevalski virus