Starši otrok, ki jih zdravijo na kardiologiji Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, so na ministrstvo za zdravje poslali pobudo za uvedbo izrednega upravnega nadzora nad delom pediatrične klinike. Foto: BoBo
Starši otrok, ki jih zdravijo na kardiologiji Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, so na ministrstvo za zdravje poslali pobudo za uvedbo izrednega upravnega nadzora nad delom pediatrične klinike. Foto: BoBo
false
Rajko Kenda ima zdaj 15 dni časa, da se izreče glede predloga za njegovo razrešitev. Foto: BoBo
false
"Vse skupaj se nanaša na neustrezno koordiniranje dela na kliniki, kar je naloga strokovnega direktorja. Še zlasti koordiniranje ni bilo ustrezno v službi za kardiologijo," je na novinarski konferenci dejala strokovna direktorica UKC-ja Marija Pfeifer. Foto: BoBo
UKC predlaga razrešitev Rajka Kende

V pismu starši menijo, da stvari na Pediatrični kliniki ne potekajo v pravo smer. Opozarjajo, da je v Sloveniji edini strokovnjak za njihove težave Uroš Mazić, ki je do zdaj pri otrocih z aritmijo srca opravljal kardiološke preglede, preglede srčnega spodbujevalnika na pol leta in 24-urno zajemanje podatkov telemetrije.

"Od začetka tega leta pa so se stvari obrnile na glavo, če ne že v zelo absurdno situacijo, ki je najmanj ugodna za naše male bolnike," navajajo in dodajajo, da so ostali brez edinega aritmologa v Sloveniji. Najprej naj bi jih obvestili, da je le bolniško odsoten, zdaj pa so ga premestili na nefrološki oddelek, kjer se ukvarjajo s težavami ledvic in sečil.

"Da, prav ste prebrali. Kardiologa, ki je poleg tega še edini aritmolog v Sloveniji in ima vsaj 20 let neprecenljivih izkušenj na področju srčnih aritmij, so premestili na oddelek za ledvice," so zapisali.

Zdaj njihove otroke namesto enega strokovno usposobljenega kardiologa pediatra pregledajo kar trije - kardiolog, internist, telemetrijo pa prevzame nekdo tretji. Po njihovem mnenju je to absurd, saj so za vse to, kar je prej naredil Mazić, zdaj potrebni trije. Ob tem opozarjajo, da jih ni nihče obvestil, da so otroku zamenjali lečečega zdravnika, prav tako se podatki s telemetrije ne pregledujejo več sprotno, ampak novi zdravnik ob nepravilnosti prejme SMS.

Opozorilo pred odpovedjo
Uroš Mazić
, ki je bil kardiolog 14-letnega fanta, ki je umrl septembra lani, je po besedah generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Andraža Kopača dobil opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Zdaj dela na nefrološkem, in ne več na kardiološkem oddelku klinike, je povedal. "Ne bo se vrnil na kardiologijo," je zagotovil Kopač.

Strokovna direktorica UKC-ja Marija Pfeifer je pojasnila, da je Mazić več bolnikov vodil pod neustrezno diagnozo, ki ni bila dokazana. Dve tožbi zaradi tega so oškodovani že vložili, od tega eno za 25.000 evrov. Od januarja so po njenih besedah odkrili 22 primerov. Za primer umrlega 14-letnika je Pfeiferjeva že vložila kazensko ovadbo zaradi malomarnega zdravljenja, za novoodkrite primere pa bodo ustrezni postopki še sproženi, je napovedala.

Kenda: Enaki razlogi kot pred tremi meseci
Vodstvo ljubljanskega UKC-ja je tudi podalo predlog za razrešitev Rajka Kende s položaja strokovnega direktorja Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Rajko Kenda je pojasnil, da so razlogi, ki sta jih na sestanku z njim navedla Kopač in Pfeiferjeva, takšni kot pred tremi meseci.

Spomnil je, da tako ministrstvo za zdravje kot Zdravniška zbornica Slovenije navajata, da postopek v primeru smrti 14-letnega fanta septembra lani še ni končan. "V tem trenutku govoriti o kakršni koli krivdi ali odgovornosti je preuranjeno," je opozoril.

"Če pa govorimo o objektivni odgovornosti, je odgovornost Kopača in Pfeiferjeve vsaj tako velika kot moja," je dodal.

Ozadje razrešitve
Pfeiferjeva je razrešitev Kende predlagala že marca, in sicer na podlagi izrednega strokovnega nadzora, ki je bil izveden po analizi varnostnega zapleta zdravljenja omenjenega 14-letnika. Kopač pa je nato njegovo razrešitev umaknil.

Vodstvo bolnišnice mu je takrat ob predlogu razrešitve očitalo, da je (so)odgovoren za razmere, ki so se pokazale ob neuspešnem zdravljenju otroka.

Pfeiferjeva je takrat poudarila, da je bil tragičen izid zdravljenja bolnika posledica neustreznega vodenja zdravljenja, to pa posledica neurejenih sistemskih razmer na pediatrični kliniki, za katere je odgovoren strokovni direktor Kenda.

Dečka so na Pediatrično kliniko sprejeli zaradi srčnega popuščanja, njegovo stanje je bilo stabilno do takrat, ko je dobil nova zdravila, ki so zmanjšala moč srca. "Lečeči kardiolog se ni dovolj hitro odločil, da bi začel organizirati premestitev na intenzivno terapijo," je očitala Pfeiferjeva.

S prstom pokazal na samovoljo Pfeiferjeve
Kenda je tudi prepričan, da se mu dela huda moralna krivica. Še hujša krivica pa se po njegovih besedah dela lečečemu kardiologu umrlega fanta. "Ob tem, da postopek še ni končan, je Pfeiferjeva zahtevala, da ga odpustim, česar seveda nisem naredil," je dejal.

Glede na to mu je dala obvestilo pred izključitvijo in ga premestila na drug oddelek, je pojasnil Kenda. "V svoje roke je vzela odločanje o krivdi in višini kazni," je poudaril.

Presenečena ministrica
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob robu posveta vlade z gospodarstveniki povedala, da je vodenje kadrovske politike v domeni vodstva javnih zavodov. Vendar je presenečena, da se je vodstvo UKC-ja odločilo za predlog razrešitve Kende, saj še niso znane ugotovitve izrednega strokovnega nadzora.

Nadzor zdravniške zbornice
Kmalu naj bi bila na zdravniški zbornici tudi ustanovljena komisija, ki bo opravila nadzor nad primerom smrti 14-letnega fanta. Po besedah predsednika odbora za strokovno-medicinska vprašanja, ki bo imenoval komisijo, bi se lahko nadzor začel že ta mesec. Nadzor je sicer zbornici odredila ministrica Kolar Celarčeva.

UKC predlaga razrešitev Rajka Kende