Kenda ostaja na čelu pediatrične klinike. Foto: BoBo
Kenda ostaja na čelu pediatrične klinike. Foto: BoBo
Zdravniki, doktor
Odnosi na kliniki so dobri, je ocenila namestnica direktorja Anamarija Meglič. Foto: BoBo
Pediatrična klinika
Kendi se mandat strokovnega direktorja pediatrične klinike izteče čez pet mesecev. Foto: BoBo

Pred dnevi so v UKC-ju Ljubljana pojasnili, da je generalni direktor UKC-ja Andraž Kopač izdal predlog Kendove razrešitve na predlog strokovne direktorice bolnišnice Marije Pfeifer. Ta pa naj bi razrešitev predlagala na podlagi izrednega strokovnega nadzora, ki je bil izveden po analizi varnostnega zapleta zdravljenja, ki je bil za 14-letnega bolnika septembra lani usoden.

Kot je neuradno izvedelo Delo, je analiza zdravljenja, ki jo je izvedla komisija, pokazala na nedopustne komunikacijske šume med zaposlenimi na oddelku za kardiologijo. Lečeči zdravnik zdravstvenega stanja 14-letnika namreč ni prepoznal kot ogrožajočega, nasprotno pa sta menila druga dva zdravnika, ki pa zaradi slabih odnosov z lečečim zdravnikom nista posegla v zdravljenje.

Kenda naj pri zdravljenju otroka ne bi neposredno sodeloval. Vodstvo bolnišnice pa naj bi mu ob predlogu razrešitve očitalo, da je (so)odgovoren za razmere, ki so se pokazale ob neuspešnem zdravljenju otroka. Strokovna direktorica je v predlogu za Kendovo razrešitev po poročanju Dela poudarila, da je bil tragičen izid zdravljenja bolnika posledica neustreznega vodenja zdravljenja bolnika, to pa posledica neurejenih sistemskih razmer na kliniki, za katere da je odgovoren strokovni direktor.

Kenda je že pred dnevi za omenjeni časopis povedal, da "je videti, da so našli grešnega kozla za otroško srčno kirurgijo" in da ne bo prevzemal odgovornosti za zaplete, ki so nastali zaradi dejanj posameznikov.

Kenda sicer v postopku izrednega internega nadzora na Pediatrični kliniki sploh ni imel možnosti podati svojega mnenja.

Kenda bo lahko podal svoje mnenje
V imenu generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Andraža Kopača, ki je umaknil svojo odločitev o razrešitvi Kende, so iz UKC-ja Delu sporočili, da se je "generalni direktor s prof. Kendo dogovoril, da se postopek v zvezi z dokončanjem izrednega internega strokovnega nadzora, v okviru katerega bo lahko podal svoje mnenje, nadaljuje. Obvestilo z dne 22. marca 2017 je zato brezpredmetno."

Kenda je za čaopis pojasnil, "da tega nesrečnega zdravljenja nikakor nismo želeli prikriti in pomesti pod preprogo". Takoj, ko je izvedel za usodni razplet, je sprožil tudi postopek preiskave, s katerim naj bi ugotovili vse okoliščine dogodka.

Kenda: Pfeiferjeva je povzročila nov nemir med ljudmi
Po navedbah Rajka Kende je težava nastala, ko Pfeiferjeva s poročilom o analizi dogodka ni bila zadovoljna in je naložila predsednici komisije, naj ustrezno popravi in dopolni poročilo v duhu njenih navedb. "Ob tem je svojo sodbo o krivdi oziroma odgovornosti z zahtevo po mojem odstopu podala, še preden je bil postopek ugotavljanja odgovornosti pravno zaključen. S tem prehitevanjem po desni je meni osebno storila hudo moralno škodo, oblatila ugled pediatrične klinike in UKC-ja, predvsem pa povzročila nov nemir med ljudmi," je še dodal Kenda.

Prepričan je tudi, da bi tisti, ki so s svojimi nepremišljenimi dejanji povzročili škodo, morali nositi odgovornost.

"Odnosi na kliniki so dobri"
Namestnica strokovnega direktorja pediatrične klinike Anamarija Meglič odnose na kliniki ocenjuje kot dobre. Po njenih besedah imajo čiste odnose tudi s starši, saj s sodelavci vprašanj staršev o varnosti ne dobiva. "V imenu številnih kolegov lahko potrdim, da dejansko naredimo vse in da nam starši zaupajo, imamo čiste odnose in zdravimo. To je naše poslanstvo," je pojasnila.

Povedala je še, da razume starše, ki se v stiski obračajo na medije. "Žalostni smo zaradi teh posameznih dejanj, ki pridejo v javnost, in se potem o tem toliko govori. Nič pa se ne govori o vsem dobrem, ki ga naredimo za veliko otrok. Ti starši bi lahko povedali veliko dobrega," je sklenila.