Za zdaj še ni težav, vendar bodo te kmalu začele nastajati, ko se bodo bolniki začeli kopičiti, če ne bo dogovora. Foto: Pixabay
Za zdaj še ni težav, vendar bodo te kmalu začele nastajati, ko se bodo bolniki začeli kopičiti, če ne bo dogovora. Foto: Pixabay
denar, evro
Zdravniki zahtevajo višje plače in boljše delovne razmere. Foto: Pixabay
Stavka zdravnikov zaenkrat še ne povzroča težav
Ptujska bolnišnica na robu kolapsa
Prvi dan stavke zdravnikov

Po besedah vodje Fidesa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Milenka Stankovića prvi teden ne bo bistvenih sprememb za bolnike, ambulante pa delajo normalno. Težave pa pričakuje prihodnji teden, po dežurstvih konec tedna, saj se bodo takrat določenim ure nakopičile.

Tako že prenaročajo določene bolnike, ki so naročeni za prihodnji teden glede na napotnice, diagnoze in starost. Zbor zdravnikov, na katerem bodo govorili o nadaljnjem poteku stavke, bo v četrtek.

Tudi v zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana se zdravniška stavka ne pozna, je pojasnil direktor Rudi Dolšak. V zdravstvu so stavk sicer vajeni, vendar je razlika pri tokratni stavki po besedah Dolška predvsem v nezadovoljstvu zaposlenih, ki je tokrat doživelo nekakšen vrh. "Sama stavka, če bo trajala le nekaj dni, ne bo povzročila drugega kot razmislek v političnih in zdravstvenih sferah. Če pa bi to trajalo nekaj tednov, se bodo bolniki začeli koncentrirati v zdravstvenih domovih, na urgencah in v bolnišnicah. In če se bodo začeli bolniki kopičiti na teh treh vstopnih točkah, bo začel zdravstveni sistem kolapsirati in ga bo zelo težko uravnavati," je opozoril Dolšak, ki svari pred dolgoročnimi in težko popravljivimi posledicami.

V Mariboru močna podpora stavki
Tudi v UKC-ju Maribor pričakujejo nemoteno delo v začetnih dneh stavke, kjer trenutno preiskave, pregledi in posegi potekajo v nespremenjeni obliki, so zatrdili. Pričakujejo pa, da bodo v nadaljevanju stavke nekatere nenujne dejavnosti potekale v zmanjšanem obsegu, predvsem specialistična ambulantna dejavnost in nenujni posegi.

Natančnejše napovedi, koliko pregledov in posegov bo odpadlo v prihodnje, v tem trenutku niso mogoče, saj je to odvisno od dolžine trajanja stavke. Od tega je tudi odvisno, kakšen bo finančni učinek za UKC Maribor. Če bodo dejavnosti zmanjšane, bodo oddelki vse naročene bolnike o tem pravočasno obvestili, so še zapisali.

V UKC-ju Maribor je zjutraj potekal tudi sestanek razširjenega stavkovnega odbora, kjer so dorekli vse podrobnosti poteka stavke, ki se ji je po navedbah vodje tamkajšnjega Fidesa Borisa Rižnarja pridružilo okoli 300 zdravnikov oz. okoli 75 odstotkov vseh zaposlenih zdravnikov v tem kliničnem centru.

V Celju in na Dolenjskem brez zapletov
Predsednica stavkovnega odbora celjske bolnišnice Mateja Grat je povedala, da delo tudi pri njih poteka po običajnem programu. Naslednji zbor stavkovnega odbora bo v petek, ko bodo podali najnovejše informacije o poteku stavke.

V največjih dolenjskih zdravstvenih ustanovah predvidevajo, da bo njihovo delo do konca tedna potekalo bolj ali manj brez težav, v primeru nadaljevanja stavke pa bodo morali začeti prenaročati.

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan predvideva, da bodo v okviru 40-urnega delovnika zdržali do konca tedna. Med stavko so okrepili ekipo novomeškega urgentnega centra, kjer pričakujejo povečan obisk. Če se bo stavka prihodnji teden nadaljevala, pa pričakujejo odpovedi operacij in specialističnih ambulantnih pregledov ter prenaročanje bolnikov, je dodala.

V Slovenj Gradcu prenaročanje operacij
Vodja stavkovnega odbora v izolski bolnišnici Damjan Polh je povedal, da pri njih za zdaj ni večjih motenj pri oskrbi bolnikov, več motenj pa bodo zato predvidoma prinesli prihodnji dnevi, ko bodo zdravniki po 40 urah odšli domov.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec stavka poteka po načrtih. Zaradi pomanjkanja anesteziologov bodo danes operacije potekale samo v dveh namesto v petih operacijskih dvoranah. Predsednik sindikata Fides v bolnišnici Aleksandar Bilić je ob tem dejal, da prestavljajo samo nenujne operacije. Podobno je tudi z ambulantnimi pregledi, kjer nujne opravijo, nenujne pa prenaročajo.
Ptuj pred kolapsom
V ptujski bolnišnici bi se lahko že po treh dneh stavke zgodil dobesedni kolaps, poroča TV Slovenija. Stavki so se namreč pridružili vsi zdravniki, kar je še toliko huje, saj je tam kadrovska stiska najhujša v državi. V splošni bolnišnici Ptuj imajo okoli 40 zdravnikov, potrebovali bi jih 70. Delajo tudi v neprimernih prostorih. S stavko, kot pravijo, sporočajo, da so krizne razmere na Ptuju ves čas, da si ptujsko-ormoški pacineti zaslužijo enako kakovost kot drugi in da je ignoranca ministrstva za zdravje presegla meje zdravega razuma.

Stavka zdravnikov zaenkrat še ne povzroča težav
Ptujska bolnišnica na robu kolapsa
Prvi dan stavke zdravnikov