Minister za javno upravo ni našel skupnega jezika s sindikati javnega sektorja. Foto: BoBo
Minister za javno upravo ni našel skupnega jezika s sindikati javnega sektorja. Foto: BoBo
Pogajanja javnega sektorja z vlado
Pogajanja vlade s sindikati javnega sektorja

V prihodnjem tednu bo znano, koliko sindikatov bo sodelovalo v koordinaciji stavkovnih odborov in kakšne bodo stavkovne zahteve. "Če bo vlada vlekla poteze v smer enostranskih ukrepov, bomo na sindikalni strani temu primerno odgovarjali," je dejal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

Po besedah vodje druge sindikalne pogajalske skupine Jakoba Počivavška pa njihova pripravljenost na pogajanja kljub vsemu ostaja, terja pa, "da se vlada premakne s svojih stališč, pri katerih pravzaprav vztraja že zadnjih nekaj tednov". Medtem so sindikati, kot je dodal, zlasti v zadnjih krogih naredili znatne premike s svojimi približevalnimi predlogi, tako da je bilo na koncu med njihovim in vladnim predlogom za slabih 30 milijonov evrov razlike.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je napovedal, da bodo na vladni strani zdaj razmislili, kako zagotoviti, da bodo že sprejete zaveze udejanjili in obenem zagotovili stabilne javne finance. Vlada bo po njegovih besedah morala na vsak način ublažiti sprostitev ukrepov, ki bi brez dogovora sledila prihodnje leto, "ker si ta trenutek ne more privoščiti prek 200 milijonov dodatnega stroška".

Burno že med pogajanji
Potem ko so vladna pogajalska stran in sindikati javnega sektorja minuli konec tedna zaključili s "krhkim upanjem na dosego dogovora," je danes tudi to zbledelo. Sindikati so vztrajali pri tem, da se javnim uslužbencem z najnižjimi plačami prihodnje leto zagotovi regres v višini 1.000 evrov bruto, glede na to, da ni zagotovil, da se bodo razmere zanje izboljšale.

Dodatno pa so pogajanja s sindikati javnega sektorja zapletla pogajanja ministrstva za zdravje in sindikata Fides. Slednji je s svojo zahtevo po napredovanju nad 57. plačni razred razburil sindikate javnega sektorja, ki jih je zanimalo, kaj ta zahteva pomeni za preostale javne uslužbence.

Sindikati so tako po treh urah pogajanj zahtevali, da se sestanka udeleži tudi predsednik vlade Miro Cerar, saj so mu želeli predstaviti celotno sliko, zaradi katere jim ni uspelo najti sprejemljivega kompromisa. Ko so izvedeli, da Cerarja na pogajanjih ne bo, so pogajanja prekinili in se preimenovali v koordinacijo stavkovnih odborov.

Pogajanja javnega sektorja z vlado
Pogajanja vlade s sindikati javnega sektorja