Oddelek bo odprt do konca sezone gripe, predvidoma do aprila. Foto: BoBo
Oddelek bo odprt do konca sezone gripe, predvidoma do aprila. Foto: BoBo

V UKC Ljubljana so letos že imeli smrtne žrtve zaradi gripe. Smrtni primeri zaradi gripe so večinoma povezani z zapleti zaradi drugih bolezni, je pojasnil nadzorni zdravnik oddelka Peter Radšel.

Koliko je bilo teh žrtev, še ni znano, predvidoma bo statistika na voljo ob koncu sezone. Po njegovih besedah so letos že obravnavali nekaj bolnikov, ki so bili zaradi zapletov ob gripi priklopljeni na naprave za umetno dihanje. Bolnike, ki imajo najhujše zaplete zaradi gripe, zdravijo na intenzivnih oddelkih.

Oddelek za epidemije v UKC Ljubljana vzpostavljajo že deseto leto zapored, saj v obdobju dihalnih obolenj potrebujejo dodatne zmogljivosti. Na tem oddelku zdravijo bolnike, ki niso neposredno življenjsko ogroženi, pač pa se jim zaradi akutnega obolenja poslabšajo kronične bolezni.

Po besedah koordinatorice oddelka za epidemije Mateje Klep Breskvar se bo oddelek glede na izkušnje iz preteklih let zapolnil v dveh dneh. Lani se je na tovrstnem oddelku zdravilo skupaj 270 bolnikov.

Gripa po navadi pri sicer zdravem človeku traja teden ali 14 dni. Pri tistih, ki imajo kronične bolezni, pa se lahko zavleče tudi v več tednov. Gripa ima težji potek tudi pri nosečnicah, ljudeh s prekomerno telesno težo in starejših. Povprečno ostanejo bolniki na tem oddelku kakšen teden, nato pa do konca okrevajo doma, je pojasnil Radšel.

Za bolnike bo na oddelku vsak dan skrbelo pet zdravnikov, trenutno je v pripravljenosti tudi od 25 do 30 medicinskih sester. Vodja negovalnega tima na tem oddelku Aleksandar Pavlovič je dejal, da imajo negovalnega kadra dovolj in da v času, ko bo obratoval oddelek, ne bodo imeli pomanjkanja medicinskih sester. To so visoko usposobljene medicinske sestre z večletnimi delovnimi izkušnjami, nekatere vsako leto delajo na tem oddelku, je dodal.

Obolevnost podobna kot v preteklih letih

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pojasnila, da je obolevnost za gripo za zdaj podobna kot v preteklih letih. Do zdaj so testirali okoli 2000 bolnikov z akutno okužbo dihal, v približno 10 odstotkih so dokazali virus gripe. Večinoma so odkrili virus tipa A in izkušnje iz preteklih let so pokazale na težji potek sezone, ko je prevladujoč virus tipa A, zlasti če je to podtip H3N2.

Letos je povečano zanimanje za cepljenje proti gripi. Razdelili so več kot 180.000 odmerkov cepiva, lani okoli 90.000. Sočanova ocenjuje, da je povečano zanimanje tudi zaradi brezplačnega cepljenja za rizične skupine. Cepljenje je v tem trenutku še smiselno, saj obolevnost za gripo še ni na vrhuncu. Pri mlajšem človeku se razvije zaščita v približno enem tednu, pri starejšem v okoli 14 dneh.

Sočanova svetuje bolnikom, naj v primeru dihalnega obolenja obiščejo zdravnika, če se stanje v nekaj dneh ne izboljša oz. če se stanje slabša. Vsem tistim rizičnim skupinam, pri katerih se pričakuje težji potek gripe, pa svetuje, naj se izogibajo mest, kjer je zelo veliko ljudi. "Ne hodite v nakupovalna središča, raje pojdite v naravo," je dejala. Če smo v dobri telesni kondiciji, imamo manj možnosti, da zbolimo, če pa že zbolimo, lažje prebolimo, je dodala.

Odprli oddelek za bolnike z gripo
Odprli oddelek za bolnike z gripo