Zaradi velike izgube je minister za zdravje imenoval sanatorja, ki napoveduje ostre ukrepe za izboljšanje poslovanja. Kot je za TV Slovenija poročala Mojca Dumančič, ni izključeno zmanjšanje števila zdravstvenih delavcev.

Bolnišnica je strokovno močna, toda organizacijsko izjemno šibka – namreč opozarja sanator. "Številke so jasne in neizprosne – primerljive bolnišnice naredijo enak obseg dela z bistveno manj zaposlenimi!" pravi vršilec dolžnosti direktorja šempetrske bolnišnice Radivoj Nardin.

Težave šempetrske bolnišnice

V šempetrski bolnišnici je 1.050 zaposlenih, ustvarijo pa za pet milijonov evrov manj prihodkov kot na primer izolska bolnišnica, kjer dela 830 ljudi. Zato direktor Nardin, ki vzporedno vodi obe ti dve bolnišnici, napoveduje "da je pač mogoče, da je od 100 do 150 oziroma 130 ljudi preveč v tej bolnišnici".

Medicinska oprema v šempetrski bolnišnici je stara in dotrajana. Foto: Radio Koper/Karin Zorn
Medicinska oprema v šempetrski bolnišnici je stara in dotrajana. Foto: Radio Koper/Karin Zorn

Tudi med zdravstvenim osebjem, pravi sanator. Čeprav medicinske sestre že same odhajajo – prejšnji teden so podpisali odpoved za 10 medicinskih sester. Tiste, ki ostajajo, garajo.

Težave tudi z napravami
Bolniki naj vseh teh težav še ne bi čutili, ima pa izjemne težave bolnišnica tudi z opremo. Tako je že dolgo brez mamografa. Pomaga si z mobilno enoto, za katero imajo podaljšan najem do konca februarja. Že dvakrat so naročili novega, toda obakrat je Državna revizijska komisija zaradi pritožb naročilo šempetrske bolnišnice zavrnila.

Že dolgo se kvari naprava CT. "V primeru potrebe po urgenci imamo nadomestno delovišče v italijanski Gorici," pravi strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler. Ministrstvo je zdaj z 800 tisočaki pomagalo za nov CT. Sicer pa je kar 85 odstotkov opreme v šempetrski bolnišnici iztrošene.