Koža bolnika po treh dneh bolezni. Foto: CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald Foto: MMC RTV SLO
Koža bolnika po treh dneh bolezni. Foto: CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald Foto: MMC RTV SLO

Oboleli z ošpicami je 4. januarja spremljal svojega otroka na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, za bolezen pa ni vedel. Inkubacijska doba za ošpice traja tri tedne in se je iztekla v četrtek. V tem času ni zbolel nobeden izmed ljudi, ki so bili v stiku z obolelim.

"Šele včeraj zvečer smo si oddahnili in danes pravzaprav praznujemo. Danes je zelo lep dan za našo kliniko," je v izjavi za medije dejala Megličeva in dodala, da bi lahko bolezen potekala zelo težko, celo ogrožajoče za te hudo bolne otroke z okvarjeno imunostjo.

Ob tem je opozorila, da so lahko preprečili obolenja le v sodelovanju z infekcijsko kliniko in epidemiologi. "Z obolelim je bilo na pediatrični kliniki v stiku 194 otrok in 266 spremljevalcev. Od tega so približno 80 otrok prepoznali kot zelo ogrožene, 50 so jih zaščitili z imunoglobulini," je pojasnila.

Z drugimi so bili v stiku epidemiologi. Odmerek cepiva proti ošpicam (bodisi prvi ali drugi) je prejelo 59 otrok in mladostnikov.

Svetovali so jim cepljenje
Pri spremljevalcih otrok pa so epidemiologi ugotovili, da jih je bilo 177 proti ošpicam zaščitenih ali s cepljenjem ali pa so ošpice že preboleli. Od ostalih 89 spremljevalcev, ki so bili v stiku z obolelim, pa jih 10 zanesljivo ni bilo cepljenih, 19 jih je prejelo en odmerek cepiva. Tem so epidemiologi svetovali cepljenje, trem pa imunoglobuline, saj je bilo cepljenje zaradi nosečnosti ali starosti pod pol leta kontraindicirano.

V laboratoriju za javnozdravstveno virologijo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so v tem obdobju testirali 25 bolnikov s sumom na ošpice, nekateri so bili v stiku z omenjenim obolelim. Ošpice so dokazali pri eni osebi, ki ni bila v stiku s tem obolelim.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je dodala, da je bila "akcija" očitno uspešna, saj ni zbolel nihče, ki je bil v stiku z obolelim na pediatrični kliniki. "Da se je to zgodilo, je bilo treba kar nekaj narediti. V osrednjeslovenski regiji je bilo največ stikov, pa tudi v drugih regijah, saj so bili majhni bolniki in njihovi spremljevalci tudi od drugje po Sloveniji," je dodala.