Znanstveniki pri novem koronavirusu še vedno v veliki meri tavajo v temi. Foto: EPA
Znanstveniki pri novem koronavirusu še vedno v veliki meri tavajo v temi. Foto: EPA

"Trenutno ni dokazov, da so ljudje, ki so okrevali po bolezni covid-19 in imajo protitelesa, zaščiteni pred vnovično okužbo," so zapisali pri WHO-ju.

Večina opravljenih raziskav je sicer pokazala, da so ljudje, ki so ozdraveli po okužbi, v krvi razvili protitelesa – vendar so nekateri od teh ljudi imeli zelo nizko raven protiteles, poroča BBC.

WHO ob pomanjkanju dokazov odsvetuje "certifikate imunosti"
WHO je zaradi pomanjkanja dokazov o imunosti proti virusu SARS-CoV-2 po prvi okužbi države po svetu posvaril, naj ne izdajajo "potnih listov imunosti" oz. certifikatov o preboleni bolezni.

Nekatere vlade so namreč razmišljale, da bi ljudem, ki so si opomogli po bolezni, z izdajo certifikatov dovolili potovati ali se vrniti na delo.

Vendar bi takšni certifikati lahko celo povečali možnost širjenja okužb, saj bi ljudje, ki so preboleli covid-19, zmotno menili, da se ne morejo znova okužiti ali širiti okužbe, svarijo pri WHO-ju.

Testi na protitelesa niso dovolj zanesljivi
Svetovna zdravstvena organizacija sočasno poudarja, da testi za preverjanje protiteles v krvi, ki so trenutno na voljo, še niso dovolj zanesljivi.

Nezanesljivi testi lahko namreč pri ljudeh, ki so bili okuženi z virusom SARS-CoV-2, ne pokažejo prisotnosti protiteles, čeprav ta so v krvi.

Po drugi strani pa lahko pri tistih, ki niso bili okuženi s tem virusom, pomotoma pokažejo prisotnost protiteles. Test lahko na primer reagira na drug koronavirus, ki je že dolgo poznan in ga človek preboli kot običajen prehlad.

WHO podpira testiranja, ki kažejo, kolikšen delež prebivalstva je že razvil protitelesa proti novemu koronavirusu. "Vendar pa večina teh testov ni zasnovanih tako, da bi določili, ali so ti ljudje imuni proti ponovni okužbi," so poudarili.