Z remdesivirjem so poskusno zdravili tudi 12 bolnikov na Danskem. Foto: EPA
Z remdesivirjem so poskusno zdravili tudi 12 bolnikov na Danskem. Foto: EPA

Študija je bila po poročanju nemške tiskovne agencije DPA izvedena na Kitajskem na 237 bolnikih, pri čemer jih je zdravilo prejelo 158. Njihovo stanje se po prejemu zdravila ni izboljšalo, izhaja iz študije.

Zdravilo remdesivir je bilo eno prvih, ki se je začelo poskusno uporabljati za zdravljenje okužbe z novim koronavirusom. Nekaj bolnikov so z remdesivirjem že zdravili tudi v Sloveniji. Ker remdesivir še nima dovoljenja za promet kot zdravilo proti koronavirusni bolezni 19 in je še na stopnji raziskav, ga ni mogoče prosto kupiti. Zato ga je ameriški proizvajalec doniral Sloveniji.

Remdesivir je prvo protivirusno zdravilo, za katerega je Evropska agencija za zdravila po izjemno hitrem postopku podala priporočila za uporabo v okviru programov sočutne uporabe, a le za najhujše bolnike.

V ZDA potekajo dodatne raziskave zdravila, prvi izsledki pa naj bi bili znani v nekaj tednih.

Podjetje Gilead Sciences, ki proizvaja cepivo, poudarja, da gre za nepopolno študijo brez znanstvenih rezultatov, ki so jo končali predčasno, zaradi česar njenih rezultatov ne bi smeli obravnavati kot znanstvene. Delnice ameriškega podjetja so po objavi poročila kljub temu precej padle.

Druga študija: zdravilo pokazalo učinkovitost na opicah

Pretekli teden so znanstveniki ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) sporočili, da se je v manjšem poskusu na opicah zdravilo izkazalo kot učinkovito pri zgodnjem zdravljenju covida-19.

Študija je vključevala dve skupini opic, ki so jih okužili z novim koronavirusom. Ena skupina je prejela zdravilo remdesivir, druga pa ne. Opice so prvi odmerek zdravila prejele 12 ur po okužbi in nato šest dni zaporedoma vsak dan. Znanstveniki so zdravljenje načrtno začeli izvajati, tik preden je virus v pljučih živali dosegel najvišjo raven.

Zdravljene opice so začele kazati znake bistvenega izboljšanja 12 ur po prvem odmerku in tako se je nadaljevalo skozi celotno teden dni trajajočo študijo, izhaja iz sporočila.

Namen ameriške študije, ki še ni bila deležna ocene znanstvene skupnosti, je bil dopolniti preiskave, ki potekajo v okviru kliničnega testiranja zdravila. To je trenutno v zelo napredovalni fazi. Ameriška spletna stran Stat je tako pretekli četrtek poročala, da se je zdravilo izkazalo kot zelo učinkovito v bolnišnici v Chicagu, kjer so hospitalizirani bolniki, ki sodelujejo v tem testiranju.