V nekaterih delih Slovenije je bila sezona gripe hujša kot lani. Foto: Radio Koper
V nekaterih delih Slovenije je bila sezona gripe hujša kot lani. Foto: Radio Koper

V UKC-ju Maribor so sicer pojasnili, da je bila glede na število obolelih letošnja sezona gripe in gripi podobnih obolenj podobna lanski. Zaznali so celo nekaj manj obolelih. Pri 27 bolnikih, ki so umrli, so dokazali tudi okužbo z virusom gripe.

Kot so pojasnili, je gripa je sicer lahko neposredni vzrok smrti, pogosteje pa je posredni razlog, kar pomeni, da pri nekaterih bolnikih lahko samo posredno sklepajo, da je pripomogla ali povzročila neugoden izid.

Hujša kot prejšnja pa je bila tokratna sezona gripe v Prekmurju. Kot so sporočili iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, je samo v prvih treh mesecih letos umrlih, pri katerih je bila gripa glavna ali dodatna diagnoza, kar 30. Lani so imeli v murskosoboški bolnišnici 18 takih primerov, v letu 2017 pa 13. Gripa je letos nastopila prej in z večjo pojavnostjo, pojavlja se v hujši obliki in prizadene ne samo kronične bolnike, temveč tudi mlajše, so dodali.

Skupaj so v murskosoboški bolnišnici v letu 2017 zdravili 236 bolnikov z gripo, v letu 2018 jih je bilo 342, letos pa v prvih treh mesecih 369. V letu 2017 je bilo hospitaliziranih 162 bolnikov z gripo, leta 2018 jih je bilo 255, letos pa doslej že 288.

V UKC Maribor pravijo, da je bila po številu obolelih letošnja sezona gripe in gripi podobnih obolenj podobna lanski. Pri 27 bolnikih, ki so umrli, so dokazali tudi okužbo z virusom gripe.  Foto: BoBo
V UKC Maribor pravijo, da je bila po številu obolelih letošnja sezona gripe in gripi podobnih obolenj podobna lanski. Pri 27 bolnikih, ki so umrli, so dokazali tudi okužbo z virusom gripe. Foto: BoBo

V Splošni bolnišnici Jesenice so letos pod diagnozo gripa vodili 50 bolnikov, od tega jih je pet umrlo. Prav tako so pet primerov smrti zaradi gripe našteli v ptujski bolnišnici, sicer pa je strokovni direktor Teodor Pevec povedal, da letošnja statistika obravnav pacientov z gripo ni odstopala od prejšnjih let.

V Splošni bolnišnici Novo mesto, ki pokriva območje jugovzhodne Slovenije, z določenimi dejavnosti pa tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev, so zaradi gripe lani hospitalizirali 158 bolnikov, letos pa doslej 143. Po okužbi z gripo je zaradi zapletov letos umrlo 13 pacientov, lani pa prav toliko.

V Splošni bolnišnici Brežice, ki oskrbuje približno 70.000 prebivalcev brežiške, krške in sevniške občine oz. Posavja, so med zadnjo sezono gripe obravnavali 88, v lanski sezoni pa 87 bolnikov. Smrtnega primera zaradi gripe letos niso imeli, lani so mlajšo bolnico zaradi zapletov gripe premestili v UKC Ljubljana, kjer je umrla.

V Trbovljah 16 smrti zaradi gripe

V Splošni bolnišnici Trbovlje so letos na internem oddelku hospitalizirali 83 bolnikov z virusno okužbo gripe, od tega jih je umrlo 16.

V celjski bolnišnici so v letošnji sezoni z laboratorijskimi preiskavami gripo potrdili pri 655 bolnikih, od teh jih je bilo 329 hospitaliziranih.

Vzročno povezavo med smrtjo in gripo oz. obolenji, ki so se razvili iz gripe, so ugotovili pri desetih bolnikih. Med umrlimi je bila tudi oseba srednjih let brez pomembnih spremljajočih bolezni.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so letos obravnavali 158 bolnikov z gripo, kar je 30 več kot lani. V povezavi z gripo kot pridruženo boleznijo je umrlo šest ljudi. Letos so bili zaradi gripe bolj prizadeti mlajši bolniki, je pojasnil direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre.

V splošni bolnišnici Šempeter pri Gorici ugotavljajo, da je bil potek letošnje sezonske gripe ugodnejši od prejšnjih let. Skupno so odvzeli 400 brisov na gripo, pozitivnih je bilo 130, in sicer 127 primerov gripe A in trije primeri gripe B. Na bolnišničnem zdravljenju je ostalo 34 pacientov, druge so obravnavali ambulantno, je povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Smrtnih izidov zdravljenja letos v šempetrski bolnišnici ni bilo, so pa bili med starejšimi pacienti pretežno kronični bolniki s pridruženim obolenji in posledičnimi komplikacijami gripe, največkrat s pljučnicami.