Tožilec zdravniške zbornice je v primeru umrlih dvojčkov v Trbovljah predlagal uvedbo postopka pred razsodiščem pri zbornici. Foto: BoBo
Tožilec zdravniške zbornice je v primeru umrlih dvojčkov v Trbovljah predlagal uvedbo postopka pred razsodiščem pri zbornici. Foto: BoBo

Strokovni nadzor je pokazal, da je bila nosečnost omenjene bolnice skrbno vodena, ustrezno pa je bil načrtovan tudi carski rez v 37. tednu nosečnosti. Zaradi odsotnosti anesteziologa pa nosečnica ni bila razpisana za poseg do 38. tedna starosti. Po navedbah predsednika zbornice Andreja Možine si specialisti niso ustrezno podali informacij, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem.

Otroka sta umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti, porodnica pa je 12. januarja rodila dva mrtva otroka. Komisija je ob tem ugotovila tudi, da način naročanja carskih rezov v Splošni bolnišnici Trbovlje ni optimalen, zato priporočajo, da se razpisovanje za naročen rez omogoči vsak delovni dan, ne le enkrat na teden.

Carski rez bi morali opraviti prej
Komisija je še opozorila, da bi moral biti nujni carski rez opravljen kadar koli. V obravnavanem primeru nujnost za carski rez ni bila pravilno ocenjena, čas carskega reza pa ni bil pravilno načrtovan. Kot ugotavlja komisija, bi zaradi dejstva, da je imela nosečnica določene zdravstvene težave in da je nosila dva otroka, nosečnost morali končati in carski rez opraviti v 34. tednu.

Komisija v poročilu tudi svetuje ukrepanje ob napotitvah nosečnic na sekundarno in terciarno zdravstveno obravnavo. Če v bolnišnici nosečnico napotijo nazaj na primarni nivo, je treba vztrajati in nosečnico takoj napotiti na terciarno raven. Če nosečnica kljub temu noče v terciarni center, pa komisija svetuje, da s podpisom potrdi, da se zaveda morebitnih posledic. Sicer pa komisija ugotavlja, da je oskrba novorojenčkov v trboveljski bolnišnici zadovoljiva.

Odvetnik staršev je vložil kazensko ovadbo
V trboveljski bolnišnici zadeve ne komentirajo do konca vseh postopkov pri zbornici. Na podlagi poročila komisije se je tožilec pri zbornici namreč odločil, za uvedbo postopka pred razsodiščem pri zbornici. V zvezi s tem primerom pa poteka tudi policijska preiskava pri Policijski upravi Ljubljana.

Odvetnik staršev umrlih dvojčkov Milan Vajda je pred meseci na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo proti bolnišnici in trem zaposlenim zaradi suma malomarnega zdravljenja.