Foto: BoBo
Foto: BoBo

O vnovični vzpostavitvi pododbora za rakava obolenja bodo člani odbora za zdravstvo po besedah poslanke NSi-ja Ive Dimic odločali na prvi seji odbora, ki bo predvidoma potekala prihodnji mesec. Koalicijske poslance je pozvala, naj predlog NSi-ja podprejo. Na vprašanje, ali pričakuje podporo predloga, je odgovorila pritrdilno. "Ko smo predlog vložili, sem ga okvirno predlagala določenim kolegom. (...) Negativnega odziva ni bilo," je na novinarski konferenci poudarila poslanka.

Če bo predlog sprejet, bo pododbor spremljal izvajanje državnega programa za obvladovanje raka ter nove oblike zdravljenja raka in porast pojavnosti raka v Sloveniji. Kot je pojasnila, je podobno delo pododbor opravljal tudi v prejšnjem sklicu DZ-ja. V pododboru, ki je bil ustanovljen leta 2019, so takrat sprejeli sklep, s katerim so podprli nove oblike zdravljenja raka in protonsko terapijo.

Ob tem je opozorila na porast pojavnosti raka v Sloveniji v zadnjih letih. "Ocenjujemo, da je leta 2021 za rakom na novo zbolelih skoraj 17.170 ljudi," je poudarila in dodala, da je Slovenija po pojavnosti raka visoko nad povprečjem EU-ja.

Sredstva za zdravstvo

Pododbor si je za prihajajoči mandat po njenih besedah zadal več ključnih ciljev. Med njimi je naštela spremljanje izvajanja zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo, ureditev pravice do pozabe pri posameznikih, ki so v preteklosti preboleli raka in imajo zaradi pretekle diagnoze težave pri dostopu do kredita in sklepanju življenjskega zavarovanja, ter pripravo celostne obravnave rakavih bolnikov.

Dotaknila se je tudi dela vlade in ministrstva za zdravje na področju investicij v zdravstvo in skrajševanja čakalnih vrst. Spomnila je na predvolilne obljube o dostopu posameznika do specialista v največ 30 dneh, ki še niso bile izpolnjene.

Vlado je pozvala, naj uporabi vse kapacitete za skrajševanje dolgih čakalnih vrst v zdravstvu. "Nerazumno je, da morajo ljudje čakati, da se čakalni seznami najprej prečistijo," je poudarila. Spomnila je, da je vlada začasno ustavila izvajanje energetske sanacije in prenove glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Opozorila je, da pri tem grozi izguba več deset milijonov evrov sredstev EU-ja. V NSi-ju vlado pozivajo, naj nemudoma dopusti izvajanje investicij za prenovo infrastrukture največjih bolnišnic v Sloveniji, saj si to zaslužijo bolniki in zaposleni.

Očitki nepravilnosti

Na vprašanje glede očitkov nepravilnosti pri razpisu za sanacijo glavne stavbe UKC Ljubljana je dejala, da verjame, da so vsi pristojni organi razpise že pregledali. "Morda je v ozadju želja kakšnega drugega izvajalca," je dodala. Ob tem je poudarila, da zakoni s tega in drugih področij v Sloveniji niso slabi, je pa slab nadzor.

Na ministrstvu za zdravje so UKC Ljubljana naložili, da do 15. avgusta pripravi načrt selitve med prenovo glavne stavbe. V teku je tudi revizija prenove, ki jo pregleduje Komisija za preprečevanje korupcije. Če bi zaradi nepravilnosti energetsko sanacijo, ki je del prenove, ustavili, bi s tem ustavili tudi črpanje evropskih sredstev, so 2. avgusta pojasnili na ministrstvu. Svet UKC Ljubljana se je v sredo seznanil in strinjal z dopisom strokovnega sveta UKC-ja, v katerem se je ta zavzel za čimprejšnjo energetsko sanacijo glavne stavbe, še pred jesenjo oz. zimo.