Matej Tonin, NSi. Foto: MMC RTV SLO
Matej Tonin, NSi. Foto: MMC RTV SLO

Matej Tonin je v uvodu dejal, da državljani od politike pričakujejo predvsem rešitve, in ne parlamentiranja, iskanja krivcev, ampak dialog, ki bo privedel do rešitev, ki bodo delovale. Te je predstavil v devetih točkah, kjer NSi vidi možnosti, da se vzpostavi boljši zdravstveni sistem, ki ga Slovenija potrebuje.

V NSi-ju menijo, da je treba takoj vključiti vse razpoložljive zdravstvene zmogljivosti pri vseh izvajalcih zdravstvenih dejavnosti – tako javne zavode, koncesionarje kot tudi zasebnike. Predlagajo, naj se vsak zdravnik samostojno odloča, kje in kako bo opravljal svoj poklic, ključno je zgolj to, da je usposobljen in da ima licenco zdravniške zbornice. Zato želijo, da se uvede posebna statusna oblika samostojnega nosilca zdravstvene dejavnosti.

Hkrati bi se po njihovem mnenju moral vsak bolnik samostojno odločati, kje bo opravil svojo zdravstveno storitev, bodisi v javnem zavodu, pri koncesionarju ali zasebniku, pri tem pa je ključno, da storitve ne plačajo iz svojega žepa, ampak storitev plača zavod oz. zavarovalnica, kjer plačujejo zavarovanje.

Monopol ZZZS-ja

Želijo, da se odpravi monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). "Gre za socialistični mastodon in rešitve, ki so bile morda dobre pred 30 ali 40 leti, danes žal niso več ustrezne," je dejal Tonin. Želijo tudi jasno uvedbo standardov kakovosti in varnosti zdravstvenih storitev, da se njihovo plačilo izvaja glede na rezultat zdravljenja in dosežene strokovne standarde in da tudi zaposlene v zdravstvu nagrajujejo v skladu z rezultati dela.

Poleg tega predlagajo tudi preoblikovanje javnih zdravstvenih zavodov, ki naj poslujejo neprofitno, a po načelih gospodarskih družb, so dodatno sporočili iz stranke.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Tonin, si želijo tudi, da se poveča vpisno število na medicinskih fakultetah in drugih zdravstvenih visokošolskih zavodih ter da se zmanjša administrativna obremenitev zdravnikov in da se uvede resnična digitalizacija zdravstva.

Ključno se jim zdi, da naredijo miselni preskok, da v središče postavijo bolnika, ne pa državni zdravstveni sistem, pravi Tonin. "Ker v zadnjih letih imamo občutek, da hoče vsaj levi del politike vse utemeljevati na tem državnem zdravstvenem sistemu, kar odriva interes in pa blaginjo samih bolnikov," je dejal.

Želijo posnemati Avstrijo, Švico in Nemčijo

V NSi-ju si želijo, da bi v Slovenijo pripeljali delujoče zahodnoevropske zdravstvene koncepte. "Če lahko nekaj deluje v Avstriji, Švici ali Nemčiji, potem ne vidim razloga, zakaj te stvari ne bi delovale tudi v Sloveniji," je dejal Tonin.

S tem programom bodo šli na turnejo, z zdravstvenimi deležniki si želijo vzpostaviti dialog, ker se jim zdi pomembno, da se bodo slišali. Tonin je poudaril, da imajo pripravljene tudi že zakone, a bodo z njimi počakali do pomladi. "Da ne bo očitek, da gre tukaj za prestižno tekmo, kdo je predlagatelj nekega zakona, in da ne bo ustvarjen vtis, da NSi z vlaganjem zakonov kakor koli blokira vladni postopek oz. vladni predlog neke zdravstvene reforme," je dejal.

Če se do pomladi ne bo nič zgodilo, bodo zakone vložili, če bo vlada že vložila svoje zakonske rešitve, pa bodo svoje rešitve poskušali uveljaviti z dopolnili vladnih zakonov, je še dejal. Pričakujejo pa, da bodo povabljeni k snovanju rešitev za zdravstvo.

Odziv premierja Goloba

Premier Robert Golob se je na pobudo NSi-ja odzval na novinarski konferenci po vrhu koalicije. "Reševanja z gasilskimi akcijami je bilo v preteklosti dovolj, 30 let se je delalo tako in rezultati so vidni," je dejal. Poudaril je, da bo vlada na področju zdravstva delovala sistemsko.

Na vprašanje, ali bo v iskanje konsenza glede zdravstvene reforme vključena tudi opozicija, je odgovoril, da se desnosredinske vlade reform ne lotevajo, potem pa o njih govorijo, ko so v opoziciji, levosredinske vlade pa se reform lotevajo, potem pa jih ne izpeljejo. "Mi nameravamo biti drugačni," je poudaril in dodal, da bodo konsenz iskali med tistimi, ki z njimi delijo iste vrednote krepitve javnega zdravstva.