Pri svojem delu vsi zaposleni v zdravstveni negi tvegajo lastno varnost in zdravje ter zdravje svojih bližnjih, a svoje delo opravljajo s srcem in veliko moralno odgovornostjo, poudarjajo v sindikatu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Pri svojem delu vsi zaposleni v zdravstveni negi tvegajo lastno varnost in zdravje ter zdravje svojih bližnjih, a svoje delo opravljajo s srcem in veliko moralno odgovornostjo, poudarjajo v sindikatu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege so največja poklicna skupina v zdravstvu. Tudi med epidemijo, ko obremenitve in pričakovanja še bolj presegajo fizične in kadrovske zmožnosti, ohranjajo zdravstveni sistem na vzdržni ravni, opozarjajo v sindikatu delavcev v zdravstveni negi in sporočajo, da se bodo borili za pošteno plačilo.

Ob dnevu medicinskih sester verjamejo, da bo minister za zdravje Tomaž Gantar prepoznal njihov prispevek pri obvladovanju in ohranjanju delovanja zdravstvenega sistema ter čim prej našel čas za delovni sestanek. Na njem želijo ministra opozoriti na težave, s katerimi so soočeni, in predlagati mogoče rešitve, ki jih ima sindikat že pripravljene. Pri svojem delu namreč vsi zaposleni v zdravstveni negi tvegajo lastno varnost in zdravje ter zdravje svojih bližnjih, a svoje delo opravljajo s srcem in veliko moralno odgovornostjo. Prav tako so pokazali, da skupaj zmorejo stvari, ki so se še pred meseci zdele nepredstavljive, so zapisali v sindikatu.

Podobno opozarjajo tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza). "Ta tragična epidemija razkriva, kako nenadomestljivi smo, in dokazuje, da smo temelj zdravstvenega sistema," je povedala predsednica Zbornice – Zveze Monika Ažman. V sporočilu ob dnevu medicinskih sester zato Zbornica – Zveza poziva, da bi morale medicinske sestre zaradi te edinstvene vloge v zdravstvenih sistemih postati odmeven glas tudi v zdravstveni politiki.

Dan medicinskih sester, temelja zdravstvenega sistema

Varuh: Kljub kadrovski podhranjenosti in slabemu finančnemu položaju še naprej požrtvovalno skrbijo za nas

Ob dnevu medicinskih sester se je oglasil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je poudaril pomembnost njihovega dela in poslanstva. "Delo medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic je za številne vse prevečkrat samoumevno. Ob velikih obremenitvah, ki jih doživljajo in smo nanje morda še bolj pozorni v kritičnih zdravstvenih razmerah, veliki kadrovski podhranjenosti v tem poklicu in slabim finančnim položajem, kljub temu vsak dan požrtvovalno skrbijo za naše zdravje in rešujejo življenja," je opozoril.

Po njegovem mnenju imamo v slovenskem zdravstvu odlično usposobljene medicinske sestre in zdravstvene tehnike, ki nesebično in požrtvovalno pomagajo sočloveku. Ti so morali po njegovih besedah v zadnjih tednih za pomoč ljudem mnogokrat tvegati lastno zdravje in zdravje svojih bližnjih. Zato Svetina upa, da bomo v prihodnje v zdravstveni sistem in njegove zaposlene usmerili več naporov, da bodo imeli vsi prebivalci in prebivalke zagotovljene pravočasne in kakovostne zdravstvene storitve.

ICN: Ogroženost predvsem duševnega zdravja se je med pandemijo močno povečala

Opozorila sicer prihajajo tudi iz Mednarodnega sveta medicinskih sester (ICN). Ta poudarja, da se je ogroženost zdravja, predvsem duševnega, pri zaposlenih v zdravstveni negi med pandemijo močno povečala. Predvsem se povečujejo posttravmatski stresni sindrom in druge motnje, povezane z visokim stresom. V nekaterih okoljih se medicinske sestre spoprijemajo celo z agresivnimi verbalnimi in fizičnimi napadi, kar še dodatno povečuje stres in njihovo ogroženost. ICN je zato vlade po vsem svetu pozval k dejavnemu preprečevanju napadov na zaposlene v zdravstveni negi, še posebno v tem času, ko je zaradi naporov, potrebnih za boj s pandemijo covida-19, ogroženo njihovo zdravje ter posledično celotno javno zdravje.

Spomin na prvo medicinsko sestro

Mednarodni dan medicinskih sester zaznamujemo vsako leto 12. maja v spomin na rojstvo Florence Nightingale, ki velja za utemeljiteljico sodobne zdravstvene nege, saj je vpeljala formalno izobraževanje za medicinske sestre. Leto 2020, ko mineva 200 let od njenega rojstva, je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic.