Če otrok le malo zakašlja ali smrka, še ne pomeni, da mora ostati doma, poudarja pediater Denis Baš. Foto: Pixabay
Če otrok le malo zakašlja ali smrka, še ne pomeni, da mora ostati doma, poudarja pediater Denis Baš. Foto: Pixabay

Starši vse pogosteje posežejo po odsotnosti od dela zaradi nege bolnega otroka, kar bremeni zdravstveno blagajno. "Mogoče je vzrok za to bojazen pred okužbo s koronavirusom, ki jo je seveda treba resno obravnavati. Po drugi strani pa ni vse nalezljiva bolezen, zaradi katere bi moral otrok ostati pred zaprtimi vrati," sporočajo iz ZZZS-ja, kjer so pediatre pozvali k pripravi novih smernic.

"Smernice niso bile narejene z namenom, da mora bolan otrok v vrtec, ampak ker smo tudi v praksi opažali, da je veliko nejasnosti," je pojasnil pediater Denis Baš. Če otrok zgolj malo zakašlja ali smrka, še ne pomeni, da mora ostati doma, pravi pediater.

"V jesensko-zimskem času praktično ni otroka, ki ne bi imel izcedka iz nosu, da ne bi pokašljal. Tudi zdrav otrok večkrat na dan pokašlja, tako da vsak tak otrok ne sme ostati doma," je poudaril.

V vrtcih zanikajo, da bi otroke zavračali zaradi smrkanja. "Ne poznam primera, da bi otroka zavrnili, ker malo smrka ali enkrat zakašlja," je dejala predsednica Združenja vrtcev Romana Epih. "Saj veste, človek, otrok se slabo počuti – samo pokliče se ali pošlje elektronsko sporočilo in bolniška je odprta. Ne vem, ali je treba še kje drugje pogledati, zakaj je toliko bolniških," je dodala.

Leta 2019 so izdatki za nego otroka znašali skoraj 37 milijonov evrov, lani več kot 63 milijonov, v prvi polovici letošnjega leta pa znašajo že več kot 32 milijonov. Slovenija se tudi sicer uvršča med države z največ bolniške odsotnosti na zaposlenega v Evropski uniji. Ureditev tega področja je tudi eden od ciljev zdravstvene reforme.

Porast bolniških zaradi nege otrok