Pred svetovnim dnem hepatitisa, 28. julijem, bo potekalo anonimno in brezplačno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C. Foto: Reuters
Pred svetovnim dnem hepatitisa, 28. julijem, bo potekalo anonimno in brezplačno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C. Foto: Reuters

Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) je ob predstavitvi akcije navedla, da bodo predhodne najave prejemali na telefonski številki 01 522 9392. Po njenih besedah je ponovno vzpostavljena tudi njihova "že tradicionalna" ponedeljkova ambulanta za anonimno brezplačno testiranje na virusa hepatitisa B in C ter HIV, ki poteka med 12. in 14. uro na istem naslovu.

V obdobju pandemije je po besedah Matičičeve eden ključnih problemov skrb, da bi zaradi pretirane obremenitve zdravstvenega sistema in strahu prebivalcev pred okužbo spregledali kakšno pomembno in za življenje ogrožajočo bolezen, kamor sodita tudi virusna hepatitisa B in C. Zato je kot izjemno pomembno izpostavila informiranost in ozaveščanje splošne javnosti o preventivnem testiranju in zgodnjem odkrivanju ter zdravljenju virusnih hepatitisov ob primeru okužbe.

Pomembnost informiranosti javnosti je izpostavil tudi študent medicinske fakultete, ki deluje v okviru projekta Imuno, Vid Čeplak Mencin. Ena izmed velikih težav pri izkoreninjanju hepatitisa je po njegovih navedbah ravno ta, da se velik delež obolelih zaradi pogostega asimptomatskega poteka bolezni okužbe sploh ne zaveda. Zato je prvi korak povečanje ozaveščanja o tej bolezni, ključna pa je tudi njena destigmatizacija.

Za okužbo smo dovzetni vsi

V naši državi po njegovi oceni namreč še vedno prevladuje prepričanje, da je hepatitis posledica nekih dejanj, ki so v družbi nezaželena. "Vemo pa, da smo za okužbo dovzetni vsi," je dodal. Čeplak Mencin verjame, da bi lahko s primernejšo komunikacijo ljudem olajšali odločitev, da se gredo testirat, saj bi to omogočilo boljše zdravljenje tistih, ki ga potrebujejo. Zagotovilo bi tudi jasnejšo epidemiološko sliko, ki bi medicini pomagala v nadaljnjih ukrepih pri zajezitvi bolezni.

Matičičeva je ob predstavitvi akcije opozorila tudi na to, da proti hepatitisu C cepiva na žalost nimamo, obstajajo pa zdravila, s katerimi lahko bolezen uspešno zdravimo. Nasprotno pa obstaja cepivo za hepatitis B, ki pa je v veliki meri namenjeno mlajši generaciji.

Strokovnjaki po svetu so po navedbah Matičičeve v prvih mesecih pandemije ugotovili, da uveljavljeni programi obveznega cepljenja otrok proti hepatitisu B in programi testiranja darovane krvi na virusa hepatitisa B in C za zdaj sicer še niso okrnjeni. So pa zelo okrnjeni programi odkrivanja in zdravljenja okužbe z virusoma hepatitisa B in C. Zato lahko v prihodnje ob nadaljevanju tovrstnega trenda pričakujemo precej povečano število novookuženih in smrtnih primerov.

Slovenija uspešna v boju s hepatitisom C