Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V Levici so se odzvali na navedbe v medijih, da bo prispevek, ki bo nadomestil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, progresiven in bi lahko znašal od 15 do 200 evrov na mesec. V stranki so zapisali, da s koalicijskimi partnerji usklajujejo predlog progresivnega obveznega zdravstvenega prispevka.

S predlogom zasledujejo dva cilja, so zapisali v Levici. Regresivno dajatev želijo spremeniti v progresivno in tako omogočiti, da bo vsak državljan v zdravstveno blagajno prispeval po svojih zmožnostih. Hkrati pa želijo ohraniti približno enako stopnjo financiranja, kot jo zagotavljajo sredstva dopolnilnega zavarovanja.

V Gibanju Svoboda trdijo, da je za zdaj predviden prispevek 35 evrov

Novelo, s katero želijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje preoblikovati v obvezni zdravstveni prispevek, so v parlamentarni postopek vložili poslanci Svobode, zato da bi preprečili napovedane podražitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

"V tem koraku predvidevamo fiksen prispevek 35 evrov," medtem poudarjajo v Gibanju Svoboda. Kot pojasnjujejo, vzpostavitev pravičnega in solidarnega financiranja zdravstvenega sistema ostaja eden izmed ciljev zdravstvene reforme in bo naslovljena v okviru celovite prenove zdravstva, ki jo načrtujeta vlada in ministrstvo za zdravje.

Tak je bil dogovor ob vložitvi novele, z njim se je strinjala tudi Levica in na današnjem srečanju potrdila, da ga bo spoštovala, so poudarili.
Iz koalicijskega SD-ja so sporočili, da je predlog Levice eden od predlogov, ki ga bodo proučili. Neuradno pa je slišati, da o predlogu ne bo razpravljala le poslanska skupina SD-ja, ampak tudi organi stranke.

Levica: Prispevek bi se dvignil le za 21 odstotkov najbolje plačanih

"Predlog, ki je zaokrožil v javnosti, je oblikovan tako, da se višina prispevka dvigne za osebe s plačo, višjo od povprečne, ter spusti za osebe s plačo, nižjo od povprečne. Na ta način bo skoraj 80 odstotkov zavezancev na enakem ali na boljšem, manj bo plačevalo 1.204.201 zavezancev, na približno istem pa bo 59.069 ljudi." V Levici dodajajo, da se bo prispevek dvignil za 21 odstotkov najbolje plačanih v Sloveniji, hkrati pa bo tudi zanje novi prispevek predstavljal manj kot dva odstotka mesečne bruto plače.

Trenutno koalicijski partnerji še iščejo rešitev za zavezance za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki niso prejemniki plač in zanje iz različnih razlogov zavarovanje plačuje država.

"Vlada je sprejela pogumno in pravilno odločitev, da iz rok zasebnih interesov iztrga zavarovanje za storitve, za katere se vsi strinjamo, da bi jih moralo v celoti kriti obvezno zavarovanje. Izkoristiti pa moramo tudi priložnost, da zbiranje tega dela sredstev uredimo tako, da bo vsak prispeval po svojih zmožnostih," so prepričani v Levici.