Ljudje potrebujejo nekoga, ki jih posluša in razume. Foto: Pixabay
Ljudje potrebujejo nekoga, ki jih posluša in razume. Foto: Pixabay
Sorodna novica Domačini Golobu med drugim predlagali zadrževalnike vode in odpis dajatev

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je namreč podpisal odredbo, s katero je odredil ministrstvu za zdravje, naj v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) od srede naprej poskrbi za organizacijo in koordinacijo izvajanja psihosocialne pomoči za prebivalce na prizadetih območjih, je na novinarski konferenci povedala direktorica Ukoma Petra Bezjak Cirman.

"Ministrstvo in NIJZ morata zagotoviti vsaj sedem ekip, ki jih bodo sestavljali psiholog, socialni delavec, diplomirana medicinska sestra, predstavnik Rdečega križa ali Karitasa ali lokalnih nevladnih organizacij, po potrebi pa tudi predstavnik gasilcev, vojske ali policije," je naštela Bezjak Cirman in dodala, da na prizadetih območjih psihologi civilne zaščite in psihologi prostovoljci sicer že delujejo.

Težjih bolnikov s črevesnimi okužbami ni

Po podatkih iz Koroške ni težjih bolnikov s črevesnimi okužbami, ki bi potrebovali zdravljenje.

"NIJZ stanje še naprej podrobno spremlja in priporoča, da prebivalci upoštevajo higienska priporočila ter da so prostovoljci, ki se odpravijo na teren, zdravi in nimajo znakov okužbe nalezljivih bolezni," je povedala Bezjak Cirman.

"Na sestanku seje štaba civilne zaščite, na kateri so bili prisotni tudi predstavniki ministrstva za zdravje, NIJZ-ja, Rdečega križa, policije in vojske, smo se dogovorili, da v sredo, 16. avgusta, organizacijo nudenja psihosocialne pomoči prebivalcem na prizadetih območjih prevzame ministrstvo za zdravje v sodelovanju z NIJZ-jem," je v uvodu povedala vodja enote za psihološko pomoč v sistemu civilne zaščite Barbara Čibej Žagar. Gre za Koroško, Savinjsko dolino, območje Kamnika in druga prizadeta območja, je navedla.

NIJZ bo po besedah Čibej Žagar na terenu koordiniral ekipe strokovnjakov, ki bodo vsebovale psihologa, socialnega delavca, zdravstvenega delavca, predstavnika Rdečega križa in mobilnega psihiatra, ki bodo na terenu prebivalcem nudili psihološko pomoč.

Barbara Čibej Žagar med izjavo za javnost. Foto: Zajem zaslona
Barbara Čibej Žagar med izjavo za javnost. Foto: Zajem zaslona

Pomagali že več kot 300 ljudem

Psihološka pomoč je bila do zdaj sicer organizirana v okviru državne enote za psihološko pomoč civilne zaščite. "Psihologi državne enote smo skupaj s prostovoljci, ki so se javili prek Društva psihologov Slovenije in Zbornice kliničnih psihologov Slovenije, od nedelje, 6. avgusta, opravili več kot 100 intervencij na terenu pri prebivalcih, ki so zaradi poplav in spremljajočih povezanih dogodkov, predvsem plazov, doživeli travmatsko izkušnjo," je pojasnila in dodala, da to pomeni, da so več kot 300 ljudem na terenu nudili psihološko pomoč.

Pomoč je organizirana v Črni na Koroškem in na Prevaljah, Ljubnem ob Savinji, širšem območju Kamnika in na območju Mozirja. "Zavedamo se, da bodo ljudje na prizadetih območjih še naprej poleg materialne in finančne pomoči potrebovali tudi psihosocialno pomoč in da se bo marsikatera stiska pri travmatiziranih posameznikih pojavila z zamikom tedna ali meseca," je opozorila Čibej Žagar.

Ljudje potrebujejo nekoga, ki jih posluša

Informacije o tem, kdo potrebuje psihosocialno pomoč, prihajajo s terena. "Velikokrat to sporočijo gasilci, ki gredo na teren, včasih to javijo prebivalci sami, informacije o tem se zbirajo na različne načine," je dejala Čibej Žagar.

Spomnila bi na medsosedsko pomoč, ki je v teh težkih trenutkih neprecenljive vrednosti, podpirajte se med seboj in si stojte ob strani.

Barbara Čibej Žagar

V prvi vrsti prebivalci na prizadetih območjih potrebujejo materialno in finančno pomoč. Takoj zatem pa potrebujejo tudi nekoga, ki jih posluša in razume njihovo stisko, jih zna pomiriti in jim razložiti, da so doživeli izjemno hudo travmatično izkušnjo ter da so vse reakcije popolnoma normalen odziv na neki nenormalen, travmatski dogodek. "Ta dogodek lahko seveda po vseh merilih opredelimo kot travmatski dogodek," je dejala Čibej Žagar. Prebivalci lahko ob tem doživljajo tesnobo, strah, tudi telesne simptome, je pojasnila.

NIJZ bo koordiniral mobilne ekipe za psihološko pomoč na prizadetih območjih. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
NIJZ bo koordiniral mobilne ekipe za psihološko pomoč na prizadetih območjih. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

"Veliko stvari se nas je dotaknilo," je nadaljevala psihologinja, ki v teh dneh z nudenjem psihosocialne pomoči pomaga na terenu. Predvsem gre za delo z ljudmi, ki so veliko izgubili in se bojijo prihodnosti. "Ena gospa je rekla, najbolj se bojimo normalnosti, ki pride, ker stiske ostajajo," je poudarila.

Vse te reševalne ekipe se bodo počasi umaknile s terena, ljudje pa bodo s svojimi stiskami ostali sami, je opozorila. "Takrat bodo potrebovali še kako veliko pomoči in takrat jih Slovenija ne sme pozabiti," je dodala. Da jih ne bodo pozabili, je obljubila tudi vlada.

"Spomnila bi na medsosedsko pomoč, ki je v teh težkih trenutkih neprecenljive vrednosti, podpirajte se med seboj in si stojte ob strani," je sklenila.

Psihosocialno pomoč za prizadete v poplavah od srede prevzemata ministrstvo za zdravje in NIJZ
Psihologinja štaba civilne zaščite Barbare Čibej Žagar o psihosocialni pomoči, posnetek celotne novinarske konference
Na prizadetih območjih cepljenje proti tetanusu in psihosocialna pomoč