Jadranka Buturović Ponikvar. Foto: BoBo/Borut Živulović
Jadranka Buturović Ponikvar. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po poročanju STA-ja Jadranka Buturović Ponikvar ni podala pojasnil o razlogih za odstop. Kot so sporočili z UKC-ja Ljubljana, mora njeno odstopno izjavo v skladu s statutom obravnavati svet zavoda. Strokovni svet pa bo moral imenovati vršilca dolžnosti in nato izbrati novega strokovnega direktorja, ki ga bo potrjeval svet zavoda.

Da je Buturovič Ponikvar odstopila, je za marsikoga presenečenje, saj je bila na mestu strokovne direktorice že šesto leto in je bila doslej edina, ki je dobila tudi drugi mandat, je za Radio Slovenija poročala novinarka Helena Lovinčič. "Glede na to, da v odstopni izjavi jasnih vzrokov za odstop ni navedla, so ugibanja številna. Poznavalci vedo povedati, da je za to potezo dobila namig s Štefanove ulice. Ministru Danielu Bešiču Loredanu naj bi se zamerila, ker strokovni svet, ki ga je vodila, ni podprl načrta za veliko obnovo UKC-ja, zaradi česar so nastale zamude. Tako Buturovič Ponikvar morda le sodi v kvoto vodstvenih ljudi, ki jih kot po tekočem traku minister zamenjuje po slovenskih bolnišnicah," je odstop komentirala Lovinčič.

V UKC-ju v povezavi z odstopom za zdaj ne dajejo pojasnil, kar seveda še dodatno krepi ugibanja, da utegne biti odstop povezan z zadnjimi precej napetimi razmerami v naši največji bolnišnici, je za Radio Slovenija poročala Snežana Ilijaš. Pa naj si bo to revizija, ki potrjuje, da se v zadnjih petih letih stanje na področju dobav ni prav nič uredilo, in nakazuje, da kar nekaj zaposlenih mastno služi z dobavami kliničnemu centru, ali pa primer nevrokirurga Romana Bošnjaka z visokim honorarjem 6000 evrov za samoplačniško operacijo, ki mu ga je pacientka, tuja državljanka, nakazala kar na račun v Hongkong. Primer je pred dnevoma obravnaval tudi strokovni svet pod vodstvom Buturovičeve, ki pa, kot je včeraj potrdil generalni direktor Jug, ni ugotovil nepravilnosti. Je bila torej strokovna direktorica premalo odločna in dejavna pri urejanju zadev v UKC-ju? Vsa vprašanja za zdaj ostajajo v zraku, lahko pa so seveda razlogi tudi povsem drugje, je še dodala Snežana Ilijaš.

Odstopila strokovna direktorica UKC LJ

Bošnjak odstopil kot predstojnik

Bošnjak je sicer že prejšnji teden odstopil kot predstojnik nevrologije v UKC-ju Ljubljana, a v zavodu ostaja zaposlen.

Poročilo razkriva nepravilnosti

UKC Ljubljana se v zadnjih dneh večkrat pojavlja v medijih, saj sta v sredo ministrstvo za zdravje in UKC Ljubljana predstavila revizijo največje slovenske bolnišnice. Ugotovljeno sta bila pogosto neupoštevanje predpisov in praksa drobljenja naročil, s čimer naj bi se izogibali javnim razpisom.

Jadranka Buturović Ponikvar je bila strokovna direktorica UKC-ja Ljubljana vse od leta 2017, ko jo je potrdilo 10 od 11 članov sveta UKC-ja. Takrat je napovedala, da bo njena ključna naloga ohraniti visoko doseženo raven v UKC-ju in omogočiti nadaljnji razvoj UKC-ja v stabilnih, umirjenih in ustvarjalnih razmerah. Po štiriletnem mandatu so ji člani sveta UKC-ja konec septembra 2021 podelili nov mandat.

Buturović Ponikvar je v UKC-ju Ljubljana zaposlena od leta 1988. V svoji poklicni karieri je med drugim vodila enoto za otroško dializo in transplantacijo, pozneje pa oddelek za ultrazvok na kliničnem oddelku za nefrologijo, bila je tudi predstojnica kliničnega oddelka za nefrologijo.