Na pediatrični kliniki je bilo skozi vse leto vsak mesec hospitaliziranih od pet do 15 otrok zaradi RSV-ja. Foto: BoBo
Na pediatrični kliniki je bilo skozi vse leto vsak mesec hospitaliziranih od pet do 15 otrok zaradi RSV-ja. Foto: BoBo

Pediatrična klinika UKC-ja Ljubljana se v oktobru spopada z dodatnim povečanjem števila okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), ki je lahko nevaren za majhne otroke. Na pediatrični kliniki so v zadnjem mesecu sprejeli 92 okuženih otrok, trenutno je hospitaliziranih sedem otrok, dva pa sta v intenzivni enoti, je pojasnil predstojnik klinike Marko Pokorn.

Kot je razložil Pokorn, se okužbe z RSV-jem zadnji dve leti ne pojavljajo več strogo v obdobju sezon, pač pa krožijo vse leto. Na pediatrični kliniki je bilo skozi vse leto vsak mesec hospitaliziranih od pet do 15 otrok, v oktobru pa se število okužb še dodatno povečuje, je pojasnil.

Za virus sicer ne obstaja eno učinkovito zdravilo. "Tem otrokom lahko nudimo le simptomatsko zdravljenje, se pravi dodatek kisika v dihanem zraku, infuzijo oziroma dodatno tekočinsko podporo in pa seveda, če pride do odpovedi dihanja, vso intenzivno terapijo z vsemi oblikami predihavanja in zdravljenje tudi vseh mogočih zapletov," je pojasnil Pokorn.

Okužba z RSV-jem za starejšega otroka ali pa za odraslo osebo predstavlja samo zamašen nos, novorojenčka ali pa majhnega dojenčka pa lahko življenjsko ogrozi. Zdravniki zato pozivajo starše novorojenčkov in malih otrok, naj se izogibajo večjim številom obiskov in naj z novorojenčkom ne hodijo na obisk k prehlajenim ljudem. Staršem vrtčevskih otrok, ki imajo v družini tudi otroka, mlajšega od enega leta, zato Pokorn svetuje, naj vrtčevskega otroka začasno zadržijo doma, saj se v vrtcih okužbe pogosto in hitro širijo.

Vse več bolnikov z boleznimi dihal

Po besedah vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjane Mrvič je bilo v zadnjem mesecu v UKC-ju Ljubljana potrjenih 92 primerov okužb z RSV-jem pri hospitaliziranih bolnikih, večinoma pri otrocih do prvega leta starosti, ki praviloma potrebujejo daljši čas hospitalizacije.

Okužba z RSV-jem pa je lahko nevarna tudi za starejšo populacijo, je še pojasnila Mrvič. Pozvala je k upoštevanju osnovnih ukrepov za preprečevanje širjenja respiratornih okužb, ki so bili prisotni že pred epidemijo covida-19. Na infekcijski kliniki so po njenih besedah sicer že zdravili otroke, ki so sočasno okuženi tako z virusom RSV kot s koronavirusom.