OI ima težave od prvega dneva, ko je odprl nova vrata. Foto: BoBo
OI ima težave od prvega dneva, ko je odprl nova vrata. Foto: BoBo

Na spletni strani ministrstva je rok za oddajo ponudbe še vedno današnji dan, popravek datuma pa je ministrstvo že objavilo na portalu javnih naročil in v uradnem listu, so pojasnili.

Sanacija vodovodnega omrežja na Onkološkem inštitutu se je sicer že večkrat zamaknila. Maja 2011 je takratni minister za zdravje Dorjan Marušič optimistično napovedoval, da bodo še novembra 2011 objavili razpis za sanacijo, do konca leta 2012 pa bi bila sanacija opravljena. Po sedanjem razpisu bodo morala biti dela zaključena do konca prihodnjega leta.

Medtem pa je lani na inštitutu prvič preperela in začela puščati vodovodna cev. Vsako leto morajo tudi vsaj enkrat opraviti toplotne in klorne šoke. Onkološki inštitut ima sicer težave z vodovodom vse od selitve v novo stavbo leta 2007, od takrat pa so zapravili že več kot pol milijona evrov za sprotna popravila vodovoda, preiskave vode in ukrepe proti legioneli.
Leta gradnje, milijoni stroškov
Da je stanje vodovodnega sistema na Onkološkem inštitutu slabo, je leta 2011 potrdilo poročilo Zavoda za gradbeništvo. Med drugim so ugotovili, da je bil vzrok za težave z legionelo kombinacija korozije cevi in prenizkih temperatur vode, našteli pa so tudi 25 slepih vodov, ki so nastali zaradi večkratnega spreminjanja načrta med samo gradnjo stavbe. Ta je namesto predvidenih treh let trajala kar 11 let. Stroški gradnje pa so se povzpeli s predvidenih 22 milijonov evrov na končnih 49 milijonov evrov.

Sanacijo bodo sicer krili iz bančnih garancij; teh je ostalo za 2,14 milijona evrov. A ta znesek najverjetneje ne bo dovolj, saj je treba zamenjati celoten vodovod. To pomeni 15 kilometrov cevi, od katerih je 80 odstotkov napeljanih nad ometom. Večjih selitev bolnikov zaradi sanacije ne načrtujejo.

Odgovornosti za dodobra načete cevi že ob sami vselitvi doslej ni prevzel nihče, z zadevo pa se ukvarja tudi protikorupcijska komisija.