Ker področje dolgotrajne oskrbe še vedno ni urejeno, je število upravičencev, za katere je pristojna osebna asistenca, po navedbah sindikata od prvotno predvidenih 500 naraslo na 4000. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Ker področje dolgotrajne oskrbe še vedno ni urejeno, je število upravičencev, za katere je pristojna osebna asistenca, po navedbah sindikata od prvotno predvidenih 500 naraslo na 4000. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

"Stavko napovedujemo z namenom zaščite in izboljšanja pravic oziroma dostojanstva osebnih asistentk in asistentov ter drugih delavk in delavcev v dejavnosti osebne asistence," so ob napovedi stavke, ki bo potekala 25. maja, sporočili iz sindikata. Kot opozarjajo, številni zaposlovalci z izgovorom vse bolj nezadostnega javnega financiranja osebne asistence znižujejo delavska upravičenja – dopust se znižuje, dodatki pa ukinjajo. Poleg tega pristojni v državi "pod pretvezo bojda nevzdržnih stroškov izvajajo rezanje sredstev".

Kot je na novinarski konferenci opozoril zastopnik sindikata Nenad H. Vitorović, se je takšno ravnanje začelo že pod prejšnjo vlado z novelo pravilnika o osebni asistenci, ki je dereguliral delavske upravičenosti, aktualna vlada pa takšno prakso nadaljuje. "Cena ure storitve, ki je enota financiranja in iz katere se financirajo plače, dopusti, stroški, bolniški dopusti itd., je absolutno prenizka," je dejal. Trenutno je cena postavljena pri 15 evrih, da bi lahko zagotavljali obseg in kakovost storitev ter pravice asistentov na ravni pred inflacijo in dvigi stroškov, pa bi morala biti cena vsaj 16,64 evra, je dejal Vitorović.

Od predvidenih 500 upravičencev je število naraslo na 4000

Težava je tudi v obsegu upravičencev, za katere je pristojna osebna asistenca. Za izvajanje zakona o osebni asistenci je bilo sicer sprva na letni ravni predvidenih 8 milijonov evrov za okoli 500 upravičencev. Ker pa je osebna asistenca začela pokrivati tudi potrebe, ki bi jih morala dolgotrajna oskrba, se bo ta strošek letos vrtel okoli 200 milijonov evrov. Kot je opozoril Vitorović, je namreč do osebne asistence zaradi neurejenosti dolgotrajne oskrbe upravičenih 4000 uporabnikov.

"Naši zaposlovalci nam znižujejo obsege dopustov, odpravljajo dodatke in to je šele začetek. Ker dejansko se bo pomanjkljivo financiranje nadaljevalo. Stavka je bila zato nujna," je poudaril Nenah H. Vitorović. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

"Osebna asistenca je žrtev tega, da pri nas nimamo dolgotrajne oskrbe. Javna 'skrivnost' je namreč, da se predlagatelj zakona o osebni asistenci ni preprosto 'uštel' pri projekciji osmih milijonov evrov, pač pa je po prvotni finančni oceni zakon razširil tako, da lahko upravičenci do osebne asistence postanejo tudi tisti prebivalci, ki bi potrebovali določeno obliko dolgotrajne oskrbe, a za uzakonitev te nikoli ni bilo zadostne politične volje," opozarjajo v sindikatu.

V sindikatu so ob tem kritični tudi do ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki mu očitajo, da se je v zadnjem času podredilo pritiskom ministrstva za finance. "Namesto da bi izboljševali ureditev osebne asistence, da bi dvigovali standard osebne asistence za uporabnice in uporabnike, da bi ščitili delavske pravice osebnih asistentov, je vodstvo ministrstva za delo začelo ponavljati mantro blagajnikov in računovodij z ministrstva za finance. Po njihovem mnenju je osebna asistenca predraga in potratna ter preveč velikodušna dejavnost, nepravilnosti so številne, treba je zmanjšati pravice in omejiti število upravičencev, celo kratenje delavskih pravic osebnih asistentov jih ne moti," so sporočili s sindikata.

Kot ugotavljajo v sindikatu, ob tem tudi trenutne napovedi niso obetavne. "Sedanja koalicija in vlada odlagata uzakonitev dolgotrajne oskrbe v prihodnost," opozarjajo. Kot pojasnjujejo, zato stavkajo tako proti regulatorju, ministrstvu za delo, kot proti financerju – vladi in ministrstvu za finance.

Sindikat: Še naprej se bomo zavzemali tudi za vrnitev v javni sektor

Stavka bo potekala v četrtek, 25. maja, od polnoči do 22. ure. V sklopu stavke bo ob 11.05 organiziran tudi protestni shod pred poslopjem ministrstva za delo. Sindikat ob tem upravičence do osebne asistence vabi, naj se stavke udeležijo v obrnjenih vlogah – kot spremljevalci svojih asistentov.

Sorodna novica Bo osebna asistenca rezervirana le za prvorazredne invalide?

Sindikat sicer zahteva zadostno financiranje dejavnosti, sklenitev kolektivne pogodbe za dejavnost osebne asistence, sprejetje standardov in normativov dejavnosti, zagotovitev varovanja pravic in položaja osebnih asistentk in asistentov v primeru nadzora nad posameznimi izvajalci osebne asistence kot domnevnimi kršilci, takojšnje prenehanje pritiskov ministrstva za delo glede uporabe aplikacije osebna asistenca in iskanje primernejše rešitve za evidentiranja ur ter plačilo stavke.

Predstavniki ministrstva so na sestanku prejšnji teden po navedbah Vitorovića izrazili naklonjenost obema srednjeročnima zahtevama – sklenitvi kolektivne pogodbe in zagotovitvi ustreznih standardov in normativov –, glede preostalih zahtev pa med obema stranema ni bilo zbližanja stališč.

"Še naprej se bomo zavzemali za eno radikalnejših korekcij – vrnitev osebne asistence tja, kamor sodi – to je v javni sektor," je na novinarski konferenci napovedal zastopnik sindikata. Prepričan je, da je ureditev takšna, "ker odgovorni nočejo biti odgovorni in prelagajo odgovornost na izvajalce, ki pa so zasebni sektor". Ob tem je opozoril, da se nad zasebnimi izvajalci opravlja le finančni nadzor o tem, za kaj se porablja denar, vsebinskega nadzora pa ni.

Ministrstvo: Področje želimo urediti celovito in v korist vseh deležnikov

"Na ministrstvu se zavedamo izzivov na področju osebne asistence," so v odzivu na novinarsko konferenco sindikata sporočili z ministrstva za delo. Dodali so, da je cilj ministrstva področje osebne asistence urediti celovito in v korist vseh deležnikov.

"Problematiko finančne podhranjenosti zavodov nameravamo nasloviti takoj po pripravi novele zakona o osebni asistenci. V zvezi s standardi in normativi pa smo s predstavniki sindikata dogovorjeni, da nam najprej predstavijo njihove predloge sprememb standardov in normativov, nato se bomo o tem pogovorili," so sporočili z ministrstva za delo.

Dodali so, da podpirajo tudi sklenitev kolektivne pogodbe na področju osebne asistence, vendar je pred tem po njihovih navedbah potreben dogovor, kdo bo njihov socialni partner na delodajalski strani. "Izvajalci osebne asistence morajo namreč pred tem ustanoviti delodajalsko združenje, k čemur jih spodbujamo na ministrstvu," so pojasnili.

Na ministrstvu so ob tem dodali, da je poleg sestanka s predstavniki sindikata, pretekli teden potekal tudi posvet z uporabniki osebne asistence, v bližnji prihodnosti pa bo organiziran še posvet z izvajalci.