Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Med njimi so tudi otroci z rakom, za katere so pred kratkim zbirali zaščitne maske. Zbrali so jih več kot 1.200, a jih bo kmalu zmanjkalo, opozarjajo v društvu za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan.

Diana Marčeta, mama triletne Vite, deklice z redko prirojeno srčno napako, ki je velik del življenja preživela v bolnišnicah in izolaciji, pravi: "Ni tako težko, verjemite mi, biti v izolaciji na domu, biti v bolnišnici tri, štiri ali še več mesecev, to je težko."

Upoštevajte navodila in ostanite doma, prosi tudi Bor, ki ima težko neozdravljivo bolezen, Duchennovo mišično distrofijo: "Sam sem se v življenju moral odreči številnim stvarem, ki so vam samoumevne. Sem si poiskal stvari, ki me zanimajo in jih lahko počnem sam doma, poiščite jih tudi vi."

V Društvu Viljema Julijana pozivajo delodajalce, naj bodo v teh časih še posebej razumevajoči do družin otrok z redkimi boleznimi. Gregor Bezenšek jih prosi, da sta oba starša, ki imata otroka z redko boleznijo, z otrokom doma. Nina Bezenšek pa dodaja, da bi tako pomagali zavarovati to zelo ranljivo skupino otrok.

V Sloveniji okuženih 22 otrok

Mask za domačo uporabo bolnih otrok bo zmanjkalo

Ob tem prosijo vse, ki imajo doma dodatna razkužila in otroške zaščitne maske, naj jih podarijo za otroke z rakom. Na pobudo očeta deklice z rakom Matije Gradišarja so na začetku marca začeli zbirati razkužila in otroške zaščitne maske, ki jih otroci po kemoterapiji, obsevanju ali presaditvi nujno potrebujejo. V bolnišnicah je za otroke poskrbljeno, v domači oskrbi pa morajo starši za zaščito otrok pred različnimi virusi in bakterijami poskrbeti sami. Doslej so jih kupili v lekarnah in specializiranih trgovinah, ker pa so zdaj vse zaloge pošle, prosijo za pomoč.

Na družbenih omrežjih se je veliko družin, ki imajo dodatne maske ali razkužila, odzvalo. Zbrali so jih okoli 1.200. "Tisoč mask so nam poslali prijatelji iz Združenih držav Amerike, zelo so bile drage, maske so danes zlato. Veliko večino smo jih podelili otrokom z rakom, 200 pa otrokom z drugimi redkimi boleznimi. Imeli jih bodo le še za kak teden ali dva, potem pa jih bo zmanjkalo in nas zelo skrbi," dodaja Gregor Bezenšek.

Med bolj ogroženimi malčki je tudi Kris, ki je zaradi novega koronavirusa prenehal obiskovati fizioterapije. Konec meseca naj bi se vrnil v domovino.