Otroški in mladostniški psihiatrični oddelki so polni. Foto: BoBo
Otroški in mladostniški psihiatrični oddelki so polni. Foto: BoBo

Na varovanem oddelku v Ljubljani se zdravijo mladi s tako hudo duševno motnjo, da s tem ogrožajo sebe ali druge. "Ta trenutek ne moremo na psihiatrične oddelke sprejeti nobenega otroka ali pa mladostnika več," je povedala Maja Drobnič Radobuljac, predstojnica enote za intenzivno otroško in mladostniško psihiatrijo.

Marca so, opozarja, vsi pedopsihiatrični bolnišnični in nujni oddelki sprejeli za skoraj polovico več mladih v stiski. Težava je vsak dan večja. "Pomagamo si z odraslimi psihiatričnimi oddelki, ki nam vzamejo otroka za dan, dva, tri," je navedla.

Oddelek z 10 posteljami naj bi na leto sprejel okoli 120 mladih z duševnimi motnjami, kot sta shizofrenija in bipolarna motnja. A jih je že dve leti, odkar je odprt, letno sprejel kar 280, letos jih bo čez 300. Razlog so predolge čakalne dobe pri psihologih in pedopsihiatrih, leto velikih sprememb, zdaj pa še težave ob odprtju šol.

Motnje hranjenja, anksioznost in depresija

"Pritiski na otroke niso bili postopni, ampak naenkrat, po prihodu nazaj v šole so se začela ocenjevanja. Za otroke, ki na to niso bili pripravljeni, je bilo to težko," je poudarila. To se pozna pri potrebah po nujnih sprejemih. "Ogromen porast motenj hranjenja, psihotičnih motenj, anksioznih motenj in depresivnosti," je odgovorila predstojnica.

Dodaja, da so v mariborskem kliničnem centru ves čas epidemije zaradi kadrovskih težav lahko sprejeli za petino manj mladih. Zdaj sicer delajo enako kot prej, a pedopsihiatrinja pravi, da to ni dovolj in da bi v naši državi morali na področju duševnega zdravja mladih storiti precej več.

Gneča na otroški in mladostniški psihiatriji