Nacionalni center za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami bo po načrtih strategije nastal na podlagi prvotnega mednarodnega sodelovanja. Foto: BoBo
Nacionalni center za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami bo po načrtih strategije nastal na podlagi prvotnega mednarodnega sodelovanja. Foto: BoBo

Strategijo je pripravila delovna skupina v okviru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, pri čemer je izhajala iz možnosti, ki jih je ponudila mednarodna komisija zdravniške zbornice ob nadzoru nad otroško srčno kirurgijo. Med drugim je komisija ugotovila tudi, da trenutni program ni bil varen za bolnike, tako naj bi v letu 2012 umrli štirje otroci zaradi neoptimalnega zdravljenja.

Delovna skupina je na podlagi teh ugotovitev in tega, da UKC Ljubljana že deset let nima svojega kirurga, usposobljenega za operiranje otroških src, v strategiji predlagala postopen razvoj programa otroške srčne kirurgije, ki bi v prvi fazi temeljil na mednarodnem sodelovanju s partnersko ustanovo, v kateri bi se tudi izobraževali slovenski kirurgi. Na tak način naj bi v petih letih izobrazili dva otroška srčna kirurga.

Sodelovanje bi potekalo tako, da bi tuji kirurgi zagotovili nenehno pripravljenost otroškega srčnega kirurga v UKC-ju Ljubljana, težje primere pa bi zdravili v partnerski ustanovi. Partnerska ustanova bo tudi pomagala pri izboljševanju organizacije programa otroške srčne kirurgije v UKC-ju Ljubljana. Letno naj bi takšno sodelovanje stalo od 200 do 400 tisoč evrov.

Do oktobra še izvedbeni načrt
To sodelovanje bi postopoma privedlo do vzpostavitve nacionalnega centra za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami. Center bi predstavljal posebno organizacijsko enoto znotraj UKC-ja Ljubljana, pod katero bi združili vse dejavnosti, ki delujejo v okviru srčne kirurgije. Dolgoročno pa naj bi iz nacionalnega centra počasi razvijali regionalni center.

Predlog delovne skupine je dobil pritrdilno mnenje zdravstvenega sveta, tako da morajo zdaj do oktobra pripraviti še izvedbeni načrt in ga predstaviti zdravstvenemu svetu. Ob tem zdravstveni svet pričakuje tudi pozitivno mnenje razširjenih strokovnih kolegijev za kirurgijo, anesteziologijo, intenzivno medicino in pediatrijo.

Obenem pa zdravstveni svet pričakuje tudi, da se do strategije opredelita še ministrstvo za zdravje in ZZZS. Zlasti z njim pričakujejo tudi težka pogajanja, saj bo, če bo strategija realizirana, prav ZZZS plačnik sodelovanja z mednarodnim partnerjem.