Ministrica za zdravje je bila na prvem uradnem obisku v največji slovenski bolnišnici. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje je bila na prvem uradnem obisku v največji slovenski bolnišnici. Foto: BoBo
Baričiču zaupat le še ministrica in premier
Kolarjeva prepričana, da so kritike UKCL-ja pretirane

Ministrica za zdravje Milojka Celarc Kolar je opravila svoj prvi uradni obisk ljubljanskega kliničnega centra (UKCL), ki ga je novi v. d. generalnega direktorja Andrej Baričič označil na eni strani za protokolarni, pa tudi za delovni obisk, na katerem so ministrici za zdravje pokazali gradbišče druge faze gradnje nove urgence in tudi prostore, kjer po v prihodnje potekal gradnja, ter kako naj bi bil videti pozneje.

Projekt druge faze bo predvidoma končan v 18 mesecih, nato pa sta predvideni še tretja in četrta faza. Ministrica Celarc Kolarjeva je povedala, da se je za prvi uradni obisk največje slovenske bolnišnice UKCL-ja po skoraj letu dni ministrovanje odločila iz dveh razlogov. Kot manj prijetnega je označila poročilo o izrednem upravnem nadzoru na nevrološki kliniki in poročilo zdravniške zbornice glede otroške kirurgije.

Po njenih besedah sta oba primera, tako Radan kot otroška srčna kirurgija, vrgla določeno senco na ugled najuglednejše slovenske zdravstvene ustanove. "Vendar so vse kritike, ki so se zgrinjale na , po mojem mnenju pretirane," je dejala in dodala, da je od pristojnih zahtevala, da morajo uresničiti vsa priporočila izrednega upravnega nadzora in odpraviti vse pomanjkljivosti.

Za drugi, prijetnejši razlog pa je navedla uspeh, da so po večletnem mirovanju zagnali gradnjo druge faze urgence, z ustreznim izvajalcem in nadzorom. "Povedala sem izvajalcem in pristojnim, da bomo gradnjo pozorno spremljali, da se naložba naredi v roku, brez aneksov ali višanja naložbene vrednosti. S kakovostnim izborom nadzornika nam bo to uspelo," je dejala. Spomladi pa bi lahko že potekal razpis za dokončno gradnjo urgence. Druga faza je sicer namenjena internistični prvi pomoči in ne bo posegla v splošno območje in območje kirurške prve pomoč.

Sporni koordinator gradnje
Po pisanju Financ je direktor UKCL-ja Baričič za koordinatorja gradnje nove urgence imenoval Slavka Marolta, ki je bil v začetku tisočletja vodja tehnično-vzdrževalnih služb in del ekipe, ki je izpeljala nakup 38 operacijskih miz Maquet mimo razpisa za 4,8 milijona evrov. Pri tem naj bi bil UCKL oškodovan kar za 2,5 milijona evrov, po poznejših ugotovitvah kriminalistov pa za 1,6 milijona.

Baričiču zaupat le še ministrica in premier
Kolarjeva prepričana, da so kritike UKCL-ja pretirane